Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívna technológia 3D záznamu zvuku aj pre bežných spotrebiteľov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viete čo je dnes jednou z hlavných technologických tém, o ktorej sa dokonca začali baviť už aj filmári? Virtuálna realita a k nej aj 360 videá. To by sme mali obraz, ale čo zvuk? Nebojte sa, ani na ten sa nezabudlo. Jeden z najznámejších svetových výrobcov, firma Sennheiser, má na to odpoveď – inovatívnu technológiu 3D záznamu zvuku, ktorá sa dostala aj do spotrebiteľských slúchadiel. A keďže sa nám podarilo dostať pred kameru priamo pána Sennheisera, dozvedeli sme sa toho naozaj dosť.

V dnešnej dobe si virtuálna aj rozšírená realita zvyšujú svoju popularitu. Môže za to nielen rozšírenie zariadení, ktoré používateľom túto zábavu sprostredkujú, ale aj vývoj nových nástrojov, pomocou ktorých môžu tvorcovia pridávať svoj vlastný obsah. Popri 360 stupňových kamerách však nemožno zabudnúť ani na 3D ozvučenie, ktoré je pre navigáciu vo virtuálnom prostredí dôležité.

Sennheiser práve pre túto oblasť už dlhší čas vyvíjal technológiu s názvom AMBEO, ktorá sa snaží simulovať vlastnosti ľudského ucha. V spolupráci s rôznymi výrobcami obsahu pre virtuálnu realitu nakoniec producent vytvoril mikrofón AMBEO VR Mic, ktorý pre záznam 3D zvuku využíva štyri malé mikrofóny smerujúce do rôznych strán.

„Spolu s nimi sme doladili vlastnosti a mikrofón sme uviedli v novembri minulého roka. Za niekoľko mesiacov sa stal akýmsi štandardom výrobcov obsahu pre virtuálnu realitu,“ hovorí pán Andreas Sennheiser, CEO, Sennheiser.

Nemeckí vývojári sa rozhodli túto inovatívnu technológiu poskytnúť nielen profesionálom, ale aj bežným používateľom, ktorí chcú nakrúcať videá pre virtuálnu realitu s poriadnym 3D ozvučením. Vzniklo tak nové zariadenie AMBEO Smart Headset, ktoré sa najviac podobá slúchadlám do uší. Má však v sebe zabudované miniatúrne mikrofóny, ktoré vďaka tomu, že sa nachádzajú čo najbližšie k ľudským ušiam, dokážu podať nahrávaný zvuk čo najvernejšie, ako sa len dá.

Sennheiser pracuje na slúchadlách AMBEO Smart Headset, ktoré aj bežným používateľom umožnia zaznamenávať 3D zvuk pre 360 stupňové videá.

„Máte to v ušiach, no počujete transparentne, čiže vnímate celé svoje okolie a v rovnakom čase je nahrávaný signál pridávaný k videu, ktoré nakrúcate. Vďaka tomu viac menej všetky YouTube alebo Facebook zdieľané videá budú mať 3D zvuk, pretože všetky pohyby vašej hlavy, teda malé časové rozdiely zvuku okolo vašich uší, sú prekódované na audio signál.“

Zariadenie AMBEO Smart Headset v aktuálnej verzii využíva konektor Lightning a je teda kompatibilné s mobilnými zariadeniami, ktoré bežia na operačnom systéme iOS. Sennheiser však samozrejme nezabudol ani na „Androiďákov“ a tak vývoj stále pokračuje.

„Pracujeme aj na verzii pre Android, no pretože naše zariadenie vyžaduje 6 audio kanálov, 3 vstupné a 3 výstupné, musíme si byť istý, že to daný operačný systém bude podporovať,“ dodáva pán Andreas Sennheiser, CEO, Sennheiser.

Zariadenie Sennheiser AMBEO Smart Headset je dôkazom toho, že aj profesionálne technológie si v upravenej podobe môžu nájsť cestu k širokému spektru spotrebiteľov. Kým sa tak však stane, a zariadenie sa dostane reálne medzi ľudí, ubehne ešte nejaký ten týždeň.