Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG odhaľuje tajomstvá inteligentných domácich spotrebičov – 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 6. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Smart Home, či inteligentná domácnosť, vývoj v tomto smere napreduje raketovým tempom. Popri tom sa k slovu hlásia aj strojové učenie, či Internet vecí. A keď to všetko spojíme, dokážeme bežné spotrebiče premeniť na inteligentné zariadenia. Aj preto sme sa s kamerou vybrali priamo do Južnej Kórei, do centrály vývoja známeho výrobcu LG, kde sa tvoria nové technológie pre celý svet. Čo všetko nám v blízkej budúcnosti prinesú, a ktoré z nich nájdeme už aj v najnovších spotrebičoch, sa dozviete práve teraz.

Inteligentné technológie prenikajú čoraz viac aj do segmentu domácich spotrebičov a v najbližších rokoch sa zrejme stanú pevnou súčasťou každého zariadenia v domácnosti. Tento trend si dobre uvedomujú aj juhokórejskí vývojári zo spoločnosti LG, ktorí sa snažia v budúcich produktoch prepojiť viaceré moderné technológie naraz. Ohľad pritom berú aj na potreby používateľov z nášho kontinentu.

„V Európe sledujeme zvýšený záujem spotrebiteľov po prémiových zariadeniach a zariadeniach s vyššou energetickou efektívnosťou. Spotrebitelia hľadajú vyššiu kapacitu pri zachovaní rovnakej veľkosti. Čo sa týka vývoja inteligentných zariadení, nielen v smartfónoch, ale aj v domácich spotrebičoch, pracujeme na integrácii umelej inteligencie a technológii Internetu vecí,“ hovorí pán Daniel Kim, viceprezident, LG Electronics H&A.

Všetky nové spotrebiče, ktoré LG plánuje ešte tento rok vydať, budú vybavené technológiou Wifi. Používatelia ich tak budú môcť ovládať na diaľku, kontrolovať, či správne fungujú alebo či sú vypnuté. Vďaka senzorom aj klasické domáce spotrebiče získajú inteligenciu a vnímavosť. Juhokórejskí vývojári totiž pracujú na inováciách, ktoré chcú preniesť do sveta zariadení takzvaného Internetu vecí.

„Našim cieľom je integrácia inteligentných funkcií pomocou Internetu vecí. Držíme sa pritom mobilnej stratégie a okrem Wifi a Bluetooth budú zariadenia podporovať aj iné druhy bezdrôtového pripojenia. Máme vlastnú otvorenú platformu s názvom Smart ThinQ, no spolupracujeme aj s inými výrobcami, čo nám otvára nové možnosti využitia technológií.“

Spoločnosť LG už v januári tohto roku na medzinárodnej výstave CES predstavila svoju inteligentnú chladničku, ktorá využíva služby digitálnej asistentky Alexa od Amazonu. Juhokórejčania počas výstavy tiež oznámili partnerstvo s technologickým gigantom Google, s ktorým pracujú na platforme pre ekosystém Internetu vecí.

No okrem služieb rôznych digitálnych asistentov by mohli spotrebiče v budúcnosti aj samé rozmýšľať. Vďaka cloudovým systémom totiž získajú prístup k veľkému množstvu dát, ktoré obsahujú informácie o zvyklostiach v domácnosti. Tie dokáže správny softvér analyzovať pomocou takzvaného strojového učenia.

„Ak chceme používateľom priniesť čo najväčší komfort, je potrebné spojiť rozdielne technológie do jedného celku, ktorý bude ovládať inteligentný softvér. Aj preto sme vytvorili separátny tím, ktorý má na starosti vývoj v oblasti Big Data a analytického softvéru,“ dopĺňa pán Daniel Kim, viceprezident, LG Electronics H&A.

Spoločnosť LG vidí budúcnosť inteligentných domácich spotrebičov v ekosystéme Internetu vecí.

Zatiaľ je to hudba budúcnosti. Vráťme sa ale do reality a pozrime sa na domáce spotrebiče, ktoré sú už teraz nejakým spôsobom inteligentné. Napríklad taká chladnička InstaView Door-in-Door sa môže pochváliť dvierkami s panelom zo zrkadlového skla. To eliminuje neustále otváranie dvierok, ktoré spôsobuje straty chladného vzduchu.

„Stačí na zrkadlo dvakrát poklepkať a zmení sa na priehľadné sklo, cez ktoré vidíte uskladnené potraviny. Chladnička má tiež invertorový lineárny kompresor, ktorý môže ušetriť až 40 percent energie v porovnaní s bežnými kompresormi,“ hovorí pán Sunny Kim, LG Electronics.

Model chladničky LG SIGNATURE využíva aj optické senzory, ktoré používateľom ešte viac uľahčia život.

„Stačí zamávať chodidlom pod dvierkami chladničky. Senzor to zistí, vyšle signál a dvierka sa automaticky otvoria. Keď odstúpite, tak sa zase automaticky zatvoria.“

Jedlo z chladničky sa však musí aj niekde zohriať. K tomu by mohla zasa poslúžiť aj mikrovlnná rúra, ktorú LG vybavilo technológiou Smart Inverter. Ide o inteligentný menič napätia, ktorý pomáha precíznejšiemu rozmrazovaniu aj ohrevu.

„Počas rozmrazovania sa bežne stáva, že aj po niekoľkých minútach sú niektoré časti jedla stále zmrazené, zatiaľ čo iné sú už rozmrazené a pripravené na ohrev. S technológiou Smart Inverter je jedlo rovnomerne rozmrazené aj ohrievané,“ vysvetľuje pán pán Sunny Kim, LG Electronics.

Všetko je to však len predzvesťou ďalšieho vývoja, do ktorého nás juhokórejskí inžinieri nechali nazrieť. Inteligencia spotrebičov bude každým rokom rásť a tak sa nepochybne už teraz máme na čo tešiť.