Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vodný dron Blueye Pioneer sa dokáže ponoriť do veľkej hĺbky

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
10. 7. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci ich nie je toľko, ako ich lietajúcich kolegov, existuje niekoľko zaujímavých vodných dronov, ktoré používateľom odhalia tajomstvá života pod vodnou hladinou. Okrem vedeckých a profesionálnych sa začínajú vyrábať aj spotrebiteľské verzie týchto mini ponoriek vybavených kamerou. Nový vodný dron Blueye Pioneer sa oproti svojim súrodencom môže pochváliť tým, že sa dokáže ponoriť do hĺbky až 150 metrov.

Blueye Pioneer pochádza z dielne nórskeho výrobcu Blueye Robotics a váži zhruba 6,8 kilogramu. Pre pohon vo vode využíva tri trysky, ktoré dronu umožnia pohyb s maximálnou rýchlosťou 2,5 metra za sekundu (5 uzlov). Vymeniteľná batéria by mala na jedno nabitie poskytnúť výdrž aspoň na dve hodiny používania.

Vodný dron Blueye Pioneer sa dokáže ponoriť do hĺbky až 150 metrov.

Vodný dron Blueye Pioneer má tenký komunikačný kábel, ktorý vedie k bóji na vodnej hladine. Bója pre komunikáciu so smartfónmi alebo tabletmi s operačným systémom Android a iOS používa Wifi pripojenie. Dosah je uvádzaný do 30 metrov od bóje. Používatelia môžu prostredníctvom mobilnej aplikácie ovládať vodný dron v reálnom čase a môžu sa pozerať priamo „očami“ dronu buď cez displej mobilného zariadenia alebo s pomocou VR headsetu.

Vodný dron Blueye má kameru s rozlíšením 1080p a používateľ si môže pomocou headsetu prezerať zábery v reálnom čase.

Ten nakrúca video so širokouhlou kamerou s rozlíšením 1080p pri rýchlosti záznamu 30 snímok za sekundu. Kamera je vybavená integrovaným LED reflektorom, spolu so softvérom, ktorý kompenzuje stratu farieb, ku ktorým dochádza pri snímaní videí hlboko vo vode.

Blueye Pioneer je momentálne v stave beta verzie a do sériovej výroby by sa mal dostať v januári budúceho roku. No už teraz sa dá rezervovať a jeho cena je 3500 dolárov za model so 75 metrovým káblom. Ak sa používateľ bude chcieť dostať hlbšie, na spomínaných 150 metrov, bude si musieť objednať dlhší kábel.

Vodný dron Blueye váži 6,8 kilogramu a jeho maximálna rýchlosť je 2,5 metra za sekundu.