Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Podvodný dron skúma hlbiny aj autonómne bez používateľa

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V poslednom období narástol počet takzvaných podvodných dronov, ktoré sú diaľkovo ovládané ľudským operátorom z brehu alebo z lode. Dánska spoločnosť Supportive Robotics však vyvinula podvodný dron, ktorý môže byť ovládaný používateľom, no vďaka autonómnemu systému sa na misie môže vybrať aj sám.

Podvodný dron s názvom Allec je v režime diaľkového ovládania pripojený 30 metrovým elektrickým káblom k bóji, ktorá obsahuje Wi-Fi modul. Ten zabezpečí bezdrôtový prenos videa z kamery v reálnom čase a to v rozlíšení 1080p pri rýchlosti 30 snímok za sekundu. S pomocou mobilnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android prijíma dron ovládacie signály od používateľa.

Podvodný dron Allec dokáže operovať aj autonómne podľa vopred naplánovanej trasy.

V autonómnom režime nie je bója potrebná. Namiesto toho dron Allec sleduje predprogramovanú dráhu, podobne ako jeho lietajúci kolegovia. Zatiaľ čo tí používajú pre navigáciu GPS, Allec využíva kompas a inerciálnu meraciu jednotku, ktorá je kombináciou akcelerometra, gyroskopu a magnetometra. Vďaka tomu dokáže sledovať to, ako ďaleko a akým smerom pod vodou pláva. Má tiež k dispozícii tlakový senzor, ktorý umožňuje sledovať hĺbku, spolu s prietokomerom pre meranie rýchlosti.

Systém pre vyhýbanie sa kolíziám zabráni stretu s prípadnými prekážkami, zatiaľ čo systém pre rozpoznávanie objektov s umelou inteligenciou pomáha identifikovať a nahrávať zábery 10 typov cieľov, ako sú ryby, morské riasy a potápači. Tieto informácie sa potom môžu zobraziť na digitálnej mape skúmanej oblasti a umožní tak používateľom zistiť, čo sa v ktorej lokalite nachádza.

Podvodný dron Allec je v režime diaľkového ovládania pripojený 30 metrovým elektrickým káblom k bóji, ktorá obsahuje Wi-Fi modul pre vysielanie signálu do mobilného zariadenia používateľa.

V autonómnom režime môže zostať dron Allec napojený na bóju s Wi-Fi, vďaka čomu si používateľ môže prezerať videá priamo počas nahrávania a vie prevziať manuálne ovládanie dronu vždy, keď potrebuje. Medzi niektoré ďalšie funkcie dronu patrí LED svetlomet, ktorý sa automaticky rozsvieti pri slabom osvetlení, maximálna hĺbka ponoru 50 metrov a výdrž batérie viac ako 1,5 hodiny na jedno nabitie. Batéria je vymeniteľná, takže sa energia dá rýchlo doplniť výmenou za druhú plne nabitú batériu priamo na mieste misie.

Podvodný dron Allec s autonómnym režimom je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 4 095 DKK (približne 550 EUR). Ak všetko pôjde podľa plánov, dodávka prvých dronov pre podporovateľom kampane je nastavená na október 2018.

Podvodný dron Allec pre navigáciu využíva kompas a inerciálnu meraciu jednotku, ktorá je kombináciou akcelerometra, gyroskopu a magnetometra.