Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Samsung C-Lab predstaví na veľtrhu CES 2018 nové tvorivé projekty

Samsung C-Lab predstaví na veľtrhu CES 2018 nové tvorivé  projekty
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Samsung Electronics oznámila, že na veľtrhu CES 2018 predstaví tri nové inovatívne projekty, ktoré vzišli z programu C-Lab (Creative Lab). Sedem začínajúcich firiem, ktoré sa z programu C-Lab vyčlenili, okrem toho na veľtrhu CES predvedie svoje nové komerčné produkty a budú tu hľadať ďalšie obchodné príležitosti.

„Program C-Lab naberá od svojho založenia v spoločnosti Samsung na sile, podporuje inovácie a dáva našim kreatívnym a talentovaným zamestnancom možnosť realizovať nové inovatívne projekty. Inovatívne projekty budeme prostredníctvom programu C-Lab predstavovať aj naďalej,“ uviedol Jaiil Lee, viceprezident a vedúci Strediska pre tvorivú činnosť a inovácie spoločnosti Samsung Electronics.

Toto sú tri nové projekty programu C-Lab:

- S-Ray (Sound-Ray) je prenosný smerový reproduktor, ktorý si môžu užívatelia zobrať kdekoľvek so sebou. Zatiaľ čo súčasné smerové reproduktory sú vzhľadom na svoje veľkosti a ceny primárne stacionárne, v prípade S-Ray ide o smerový reproduktor, ktorý je omnoho menší, ľahší a prenosný, obsahuje jedinečný systémový modul a zároveň si uchováva výhody konvenčných smerových reproduktorov či slúchadiel.

Vďaka S-Ray sa môžu užívatelia vyhnúť dlhodobému používaniu slúchadiel, ktoré môžu spôsobiť bolesť v ušiach, a taktiež sa môžu vyhnúť obťažovaniu ostatných ľudí, k čomu môže dochádzať pri používaní Bluetooth reproduktorov. Na veľtrhu CES 2018 bude S-Ray predstavený v rade verzií, napr. ako Neckband, Handy alebo kryt smartfónu.

S-Ray (Sound-Ray) je prenosný smerový reproduktor, ktorý si môžu užívatelia zobrať kdekoľvek so sebou.

- GoBreath je rehabilitačné riešenie pre ľudí, u ktorých došlo k poškodeniu pľúc a u ktorých sa po celkovej anestézii vyskytujú pooperačné pľúcne komplikácie. Pre rýchlejšie uzdravenie musia pacienti často precvičovať hlboké dýchanie, pričom jedna z konvenčných metód na to využíva inspirometer. Pre pacientov, ktorí podstúpili chirurgický zákrok, však býva hlboké dýchanie kvôli bolesti v pľúcach náročné. Jeden z lekárov Zdravotníckeho centra spoločnosti Samsung preto prišiel s koncepciou GoBreath, ktorá jeho pacientom pomohla k rýchlejšiemu uzdraveniu sa.

Skladá sa z prenosného prístroja a mobilnej aplikácie, ktorá pacientov učí základné techniky, ako sú nádych, kašeľ a hlboké dýchanie. Pacienti si môžu prostredníctvom aplikácie prečítať pokyny na cvičenie a skontrolovať, ako sa ich pľúca zotavujú. GoBreath dokonca lekárom ponúka internetovú a cloudovú službu, ktorá im pomáha monitorovať priebeh uzdravovania pacientov, a pacientom pripomína, že nastal čas na cvičenie.

GoBreath je rehabilitačné riešenie pre ľudí, u ktorých došlo k poškodeniu pľúc a u ktorých sa po celkovej anestézii vyskytujú pooperačné pľúcne komplikácie.

- Okuliare Relúmĭno predstavujú inteligentnú vizuálnu pomôcku, ktorá ľuďom so zrakovými vadami pomáha pri čítaní kníh alebo pri sledovaní predmetov vidieť obraz jasnejšie. Aplikácia Relúmĭno bola po prvýkrát predstavená na Svetovom veľtrhu mobilných technológií 2017 (Mobile World Congress) a následne boli vyvinuté okuliare Relúmĭno, ktoré ľuďom s vadami zraku umožňujú pohodlne a diskrétne využívať moderné technológie.

Okuliare fungujú v kombinácii so smartfónom. Využívajú jeho výpočtový výkon a batériu, vďaka čomu sú ľahké a pohodlne sa nosia. Smartfón spracováva obraz z videa zachyteného kamerou zabudovanou v okuliaroch a spracovaný obraz prenáša na displej okuliarov Relúmĭno, ktorý užívateľovi zjednodušuje videnie.

Okuliare Relúmĭno predstavujú inteligentnú vizuálnu pomôcku, ktorá ľuďom so zrakovými vadami pomáha pri čítaní kníh alebo pri sledovaní predmetov vidieť obraz jasnejšie.

Okrem týchto projektov sa na veľtrhu CES 2018 zúčastní aj sedem začínajúcich firiem, ktoré sa už z programu Samsung C-Lab vyčlenili, napr. LINKFLOW, Kitten Planet, lululab, KIDSOFT, Mangoslab, Innomdle lab a analogue plus, a predstavia svoje novo uvedené komerčné produkty a budú hľadať globálne obchodné príležitosti.

Za zmienku napríklad stojí, že nositeľná kamera FITT360 od spoločnosti LINKFLOW získala na veľtrhu CES 2018 cenu za inovácie v kategórii digitálneho spracovania obrazu. Startup sa pôvodne zameriaval na individuálnych cestovateľov a spotrebiteľský trh, ale teraz sa venuje vývoju modelu určeného pre firmy zaoberajúce sa bezpečnosťou, ktorý je vybavený batériou so zvýšenou kapacitou.

Program C-Lab vznikol v decembri 2012 ako interný inkubátor cielený na rozvoj tvorivého potenciálu v rámci podnikovej kultúry spoločnosti Samsung a snaží sa rozvíjať inovatívne myšlienky jej zamestnancov. Program podporuje realizáciu tvorivých námetov zo všetkých oblastí podnikania. Od roku 2015 je v rámci programu C-Lab uplatňovaná politika pre zakladanie spin-off firiem, ktorá pomáha zamestnancom spoločnosti Samsung, ktorí úspešne dokončili projekt v rámci C-Lab, založiť si vlastný začínajúci podnik. Samsung podporuje spin-offy počiatočnou investíciou a poskytovaním poradenstva s cieľom urýchliť ich rast, pričom vedenie novo vznikajúcich firiem zároveň garantuje nezávislosť.

Okuliare Relúmĭno predstavujú inteligentnú vizuálnu pomôcku, ktorá ľuďom so zrakovými vadami pomáha pri čítaní kníh alebo pri sledovaní predmetov vidieť obraz jasnejšie.

(Zdroj: Tlačová správa Samsung)