Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG nasadzuje umelú inteligenciu aj do reálnych spotrebiteľských produktov

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 1. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americkú výstavu CES 2018 sprevádzala jedna z hlavných tém a tou je umelá inteligencia. Poriadne ju na podujatí rozbalil aj juhokórejský výrobca LG. Ukázal nielen to ako si ju predstavuje, ale pochválil sa aj reálnymi produktmi, do ktorých sa už dostala. Medzi inými napríklad aj televízory, či domáce a priemyselné roboty.

Už tlačová konferencia LG sa zaplnila zvedavými novinármi a rovnako to bolo aj na stánku producenta. Dôvodom bol nepochybne aj novo predstavený systém umelej inteligencie LG AI ThinQ.

„Technológia má 3 základné charakteristické znaky. Ako prvé treba povedať, že zariadenia sú s ňou schopné vyvíjať sa v čase a učia sa spoznávať správanie používateľa,“ hovorí pán I. P. Park, prezident a CTO, LG Electronics.

Napríklad LG klimatizácia sa učí kedy a akú teplotu používateľ potrebuje. Robotický vysávač pri práci rozlišuje a učí sa, či je prekážka stála ako napríklad nábytok, alebo je to len domáci miláčik či pohybujúci sa používateľ.

„Druhá charakteristika pre našu umelú inteligenciu je, že ju bude možné zabudovať do predmetov, ktoré denne používame.“

Práčka sa tak naučí akú bielizeň a kedy perieme, a podľa toho optimalizuje prací program ako aj spotrebu vody. Alebo ak budete prichádzať autom k domu, automaticky sa zapnú svetlá v domácnosti a teplota sa zvýši.

„Treťou charakteristickou črtou umelej inteligencie ThinQ AI je otvorenosť. Našou úlohou je poskytnúť spotrebiteľom umelú inteligenciu aj keď budú používať riešenia tretích strán,“ dodáva pán I. P. Park, prezident a CTO, LG Electronics.

Platforma ThinQ si našla svoje miesto aj v nových OLED a Super UHD LED televízoroch. Prostredníctvom diaľkového ovládača s mikrofónom vie používateľ zadávať hlasové príkazy spojené nielen s ovládaním televízora, ale môže sa ho spýtať aj na rôzne iné informácie.

„Môžem sa spýtať na veci, ktorým by minuloročné televízory neporozumeli. A presne o tom ThinQ je. Môžem sa spýtať na športové výsledky nejakého zápasu alebo sa môžem spýtať, či si mám zobrať so sebou bundu, ak sa chystám cestovať do Českej republiky,“ vysvetľuje pán Ken Hong, LG Electronics.

Okrem umelej inteligencie dostali OLED televízory aj nový, rýchlejší procesor Alpha 9 a tiež viaceré technológie, ako je napríklad High Frame Rate pre vykresľovanie plynulého obrazu pri rýchlosti až 120 snímok za sekundu.

„Implementovali sme aj veľmi novú obrazovú technológiu HDR Pro a samozrejme stále máme aj Dolby Vision.“

Vylepšenia sa dočkali aj Super UHD LED televízory s technológiou Nano Cell. Tá pre lepšiu kontrolu svetelných zdrojov využíva takzvaný Full Ray Backlight panel.

„Čiže získate oveľa bohatšie farby a v tmavších scénach je čierna ešte černejšia. Vďaka tejto technológii môžete zobrazenie kontrolovať ešte precíznejšie.“

LG nasadzuje umelú inteligenciu aj do reálnych spotrebiteľských produktov

V ekosystéme LG ThinQ, môžu byť spolu s televízormi, prepojené aj všetky domáce spotrebiče s vynoveným domácim robotom s názvom CLOi, ktorý je vlastne digitálnou asistentkou s displejom.

„CLOi môžete použiť ako taký centrálny bod vašej inteligentnej domácnosti. Netreba rozprávať na jednotlivé produkty, stačí položiť príkaz našej CLOi.“

Robot CLOi pritom používateľovi na jeho otázku dokáže odpovedať kontextovo v rozvinutých vetách:

- „Ahoj CLOi.“

- „Dobré ráno Dave, dúfam, že sa máš dobre, čo môžem pre teba urobiť?“

- „CLOi, aký mám dnes program?“

- „Musíš si zacvičiť o 10tej hodine dopoludnia. Daj si do tela. Poriadne. Inteligentný systém pripraví práčku na pranie športového oblečenia.“

Keďže ide o otvorený systém, na platformu ThinQ sa budú môcť pripojiť a využiť ju aj iní výrobcovia. Mnohé z tejto umelej inteligencie pritom pretavil LG aj do konceptu trojice komerčných robotov.

„Nákupný robot vám odnesie tovar. Môžete si naskenovať jeho cenu a vložiť ho do úložného priestoru. Na konci nákupu vám robot zobrazí jeho cenu a po zaplatení tovar odvezie k autu. Ďalej máme hotelového robota, ktorý vám automaticky odnesie vašu batožinu z recepcie priamo do hotelovej izby. Výhodou je, že mu nemusíte dať žiadne prepitné,“ dodáva pán Ken Hong, LG Electronics.

Posledným pomocníkom je takzvaný servírovací robot, ktorý dokáže roznášať objednané jedlo napríklad v reštauráciách na letisku alebo ho prinesie na hotelovú izbu.

Nová platforma umelej inteligencie ThinQ AI, spolu s digitálnou hlasovou asistentkou CLOi, prináša domácim spotrebičom nepreberné množstvo inteligentných funkcií. Ak k tomu prirátame aj šikovné komerčné roboty, juhokórejské LG svojimi produktmi jasne naznačuje, ktorým smerom sa budú technológie uberať.