Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 78

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 4. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Displeje mobilných telefónov sa stále zväčšujú, no celkové rozmery týchto zariadení sa akoby nemenia. Takmer do extrému ide výrobca Vivo, ktorý pokryl displejom celú prednú časť smartfónu. Jeho fotoaparát preto dostal vysúvaciu podobu a je ukrytý na boku. Celkom zaujímavo ale dopadla čítačka odtlačkov prstov.

Spoločnosť Vivo predviedla zaujímavý koncept smartfónu APEX so 6 palcovým OLED FullView displejom, s pomerom strán 18 : 9. Vývojári minimalizovali rám okolo displeja až tak, že jeho pomer k telu je viac ako 90 percent. Táto hodnota by mohla narásť až na 98 percent. Je to možné aj vďaka reproduktorom s prenosom zvuku cez vibrácie v kostiach a zabudovaniu snímača odtlačkov prstov priamo pod panel displeja.

TCL Communication, ako výrobca telefónov značky Alcatel, predstavil kompletné portfólio nových smartfónov pre rok 2018 s FullView displejmi, s pomerom strán 18 : 9. Patrí sem 5,7 palcový Alcatel 5 s pokročilými funkciami pre fotografovanie a technológiou FaceKey pre odomykanie pomocou rozpoznania tváre používateľa. Tou sú vybavené aj smartfóny Alcatel 3, 3X a 3V, ktoré sa od seba líšia veľkosťou displejov a ich rozlíšením. Portfólio uzatvárajú základné modely Alcatel 1X a 1C s odľahčeným operačným systémom Android 8.0 Oreo Go Edition.

Spoločnosť Vivo predviedla zaujímavý koncept smartfónu APEX so 6 palcovým OLED FullView displejom, s pomerom strán 18 : 9.

Spoločnosť Byton predstavila koncept rovnomenného elektrického auta SUV strednej triedy. Interiér bude mať drevom pokrytú podlahu, kožené čalúnenie a aj celý zvyšok bude zladený v podobnej kombinácii. Palubnej doske pritom dominuje informačný displej so šírkou až 125 centimetrov a výškou 25 centimetrov. SUV Byton bude samozrejme inteligentným vozidlom. Ovládanie informačného systému bude možné gestami či hlasom a vozidlo rozpozná cez kameru tvár vodiča a samé sa odomkne. V roku 2020 pribudne cez softvérovú aktualizáciu aj možnosť autonómnej jazdy.

Pri páde na zem si môže starší človek spôsobiť vážne zranenie. Aby sa však tomu predišlo, bol vytvorený systém s názvom FallSkip. Skladá sa z mobilného zariadenia s operačným systémom Android, sprievodnej aplikácie, ktorá je nainštalovaná na tomto zariadení a bedrového pásu, ku ktorému je pripojené. Lekár do aplikácie zadá údaje o pacientovi a potom ho inštruuje, aby stál chvíľu na mieste, prešiel vzdialenosť 3 metre, sadol si a následne sa postavil z kresla. Aplikácia meria parametre, ako je rovnováha, vzory chôdze, koordinácia, sila svalstva a reakčný čas. Z údajov potom vypočíta riziko pádov.