Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Interaktívny robot Mia zabaví aj odmení vášho štvornohého miláčika

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 5. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Výrobcovia sa snažia vytvárať rôzne variácie na interaktívne domáce roboty, ktoré majú používateľom slúžiť ako osobný digitálny asistent. Nový robot Mia by sa dal do tejto kategórie zaradiť tiež, no namiesto o vás sa postará o vašich domácich zvieracích miláčikov. Robot je totiž navrhnutý ako autonómny systém, ktorý zvedavé zviera zabaví a za odmenu mu poskytne aj nejakú tú maškrtu v podobe granúl.

Interaktívny robot Mia je dielom kanadskej spoločnosti Kolony Robotic a je navrhnutý tak, aby sa dokázal autonómne pohybovať po tvrdých podlahách aj po kobercoch v domácnosti v čase, keď majiteľ nie je doma. Vďaka senzorom sa vie robot automaticky vyhýbať prekážkam a schodom. Používateľ si prostredníctvom mobilnej aplikácie pre systémy iOS a Android môže presne nastaviť čas cez deň, v ktorom bude robot funkčný.

Myšlienkou je vlastne to, že pohybujúci sa robot priláka počas aktívnej doby vášho zvieracieho miláčika. Pes alebo mačka by ho tak mali zvedavo nasledovať, čo prispeje k fyzickému pohybu a k psychickej stimulácii. Aby sa aj tie lenivejšie tvory rozhýbali, robot ich k pohybu motivuje aj tým, že sa dá naprogramovať tak, že zviera odmeňuje maškrtami vypúšťanými zo zásobníka.

Autonómny robot Mia priláka svojim pohybom vášho zvieracieho miláčika. Pes alebo mačka by ho tak mali zvedavo nasledovať, čo prispeje k fyzickému pohybu a k psychickej stimulácii.

Samotné telo robota Mia je údajne vyrobené zo silného polyméru, ktorý by mal odolať aj pokusom o poškriabanie alebo pokúsanie. V prípade, že by sa robot prevrátil, automaticky sa vypne. Zabudovaná batéria by mala vydržať približne jeden týždeň na jedno nabitie. Tento údaj vychádza z predpokladu, že robot bude trikrát denne aktivovaný po dobu jednej aktivácie v dĺžke 15tich minút.

Medzi voliteľnú výbavu pre robota patria zariadenia WoofBox a MiaCam, ktoré sa pripájajú cez bezdrôtovú Wi-Fi sieť. WoofBox je zariadenie citlivé na zvuk, ktoré deteguje ak začne pes štekať a informuje jeho majiteľa prostredníctvom aplikácie. Ten potom môže na diaľku spustiť robota, aby odviedol pozornosť, ak sa to dá. Woofbox sa dá tiež nastaviť tak, aby pri detekcii štekotu robota automaticky aktivoval.

Aby sa aj tie lenivejšie tvory rozhýbali, robot Mia ich k pohybu motivuje aj tým, že sa dá naprogramovať tak, že zviera odmeňuje maškrtami vypúšťanými zo zásobníka.

Zariadenie MiaCam je samozrejme stacionárnou webovou kamerou, ktorá sa automaticky zapne, keď sa robot Mia pustí do svojej činnosti. Kamera tak umožní používateľovi sledovať prostredníctvom mobilnej aplikácie, ako sa jeho štvornohý miláčik hrá s robotom.

Interaktívny domáci robot Mia pre zvieratá je súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 169 CAD (približne 110 EUR) len za samotného robota, alebo za 379 CAD (asi 245 EUR) spolu s doplnkami WoofBox a MiaCam. V prípade, že sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov a výrobca splní svoj záväzok, prvé kusy by mali byť zasielané niekedy v decembri.

Medzi voliteľnú výbavu pre robota patria zariadenia WoofBox a MiaCam, ktoré sa pripájajú cez bezdrôtovú Wi-Fi sieť.