Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 80

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Zdieľaná ekonomika, tak to je pojem, o ktorom budeme ešte veľa počuť. Už dnes však zdieľame ubytovanie a autá. No a čo nám k tomu pomohlo? Predsa technológie. S tými autami to pôjde ešte ďalej. Tak napríklad vo Francúzsku sa už testuje taxík, kde sa vtesná 6 ľudí, no šoféra by ste medzi nimi hľadali márne.

Vývojári zo spoločnosti Navya sa na autonómnu dopravu pozreli z profesionálnej stránky a vytvorili prototyp autonómneho taxíka Navya Cab. Keďže nie je potrebný žiaden ľudský vodič a elektrický pohon je tiež menej náročný na priestor, dokáže taxík prevážať až šiestich pasažierov naraz. Komfort počas cesty im sprostredkuje LCD obrazovka a audio sústava s 12timi reproduktormi. Taxík sa naviguje prostredníctvom desiatich laserov LiDAR, šiestich kamier a štyroch radarov. Jeho prevádzková rýchlosť je 50 km za hodinu, no v prípade potreby vie zrýchliť až na 80tku. Autonómny taxík Navya Cab má už za sebou testovacie jazdy v uliciach Paríža.

Zariadenie Memobird G2 – tak to je malá tlačiarnička na odkazy. Prostredníctvom Wi-Fi pripojenia môže na ňu používateľ poslať akýkoľvek odkaz zo svojho smartfónu. Odkaz sa následne vytlačí na malý papierik. Týmto spôsobom sa dá tlačiť napríklad nákupný zoznam a iné praktické pripomienky v domácnosti alebo zamilované odkazy zo služobnej cesty. V kancelárii sa Memobird G2 uplatní ako tlačiareň lepiacich papierikov s poznámkami pre kolegov. Výhodou je aj to, že nie je potrebný žiaden atrament alebo toner, pretože sa tlačí priamo na termopapiere.

Autonómny taxík Navya Cab má už za sebou testovacie jazdy v uliciach Paríža.

Kamera Roader má zaujímavú myšlienku záznamu videí, pretože používateľom umožní dodatočne uložiť nejakú udalosť. Napríklad ak sa na dovolenke stane niečo nečakané, stačí jediný dotyk na tlačidlo kamery a tá automaticky uloží video 10 sekúnd dozadu od stlačenia, ako aj 10 sekúnd po stlačení. Aby sa stihli zachytiť všetky zaujímavé momenty, kamera sa nosí po celý čas na krku. Odtiaľ neustále nahráva video v rozlíšení Full HD do pamäte, z ktorej sa zábery postupne mažú v prípade, ak používateľ tlačidlo nestlačí. Po aktivácii sa video v danom časovom úseku prenáša automaticky do spárovaného smartfónu.

Snímače odtlačkov prstov sa dobre etablovali vo smartfónoch, no samé o sebe zaberajú miesto, ktoré by mohlo patriť väčšiemu displeju. Niektorí výrobcovia sa ich preto snažia zabudovať po bokoch alebo zo zadnej strany telefónu. No vývojárom zo spoločnosti Vivo sa podarilo vytvoriť piezoelektrický snímač, ktorý pracuje na princípe ultrazvukových vĺn, a tak ho mohli vložiť tesne pod zobrazovaciu vrstvu displeja. Pri autorizácii majiteľa smartfónu sa na displeji zobrazí ikona odtlačku prsta, pričom si poradí aj s mokrými prstami. V bežnom pracovnom režime je snímač kompletne neviditeľný.

Ľudia, ktorí často cestujú, sú zrejme unavení neustálym ťahaním kufra za sebou. Čo keby ich však kufor sám nasledoval po ich boku? Presne to robí motorizovaný cestovný kufor Ovis. Samotný pohyb zabezpečí viacero videokamier spolu s procesorom, ktorý disponuje algoritmami pre počítačové videnie, založenými na umelej inteligencii. Táto kombinácia umožní kufru vizuálne sledovať svojho majiteľa a identifikovať prekážky, ako sú iní ľudia, aby ich samostatne dokázal obísť. Zabudovaná batéria vydrží na jedno nabitie až 20 kilometrovú trasu. Dá sa tiež použiť ako záložná nabíjačka mobilných zariadení.