Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

OLLY bude inteligentným asistentom s vlastnou osobnosťou

OLLY bude inteligentným asistentom s vlastnou osobnosťou
Autor:
Rastislav Blažek
Zverejnené:
23. 7. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Firma Emotech sa už dlhú dobu špecializuje na vývoj robotických systémov s umelou inteligenciou. Cez start-up kampaň na portáli Indiegogo vyzbierali na svoj projekt robotického asistenta s menom JIBO slušnú sumu 3,5 milióna dolárov. K tomu sa im pošťastilo získať investorov vo výške ďalších 25 miliónov. S tým už sa dá celkom pohodlne rozmýšľať a tak vývojári z Emotech priložili ďalšie želiezko do ohňa. Bude ním robotický asistent v tvare kvetináča, s názvom OLLY.

Viem že väčšina len mávne rukou, veď asistentov je už pomaly viac ako ľudí. Každá väčšia firma už nejakého poslala s kožou, či skôr s obvodmi, na trh. Za všetky spomenieme Siri od Apple, či Alexa od Amazonu. Google zasa predviedol ako jeho asistent dokáže volať so živou osobou a dokonca sa nezasekol ani pri ázijskom prízvuku v angličtine. Ak chce relatívne malá firma, akou je anglický Emotech, uspieť, musí prísť s niečím, čo giganti nemajú.

Robotický inteligentný asistent OLLY.

Rozhodli sa teda investovať do osobnosti robota. Znie to ako oxymoron, sériovo vyrábaný robotický asistent s vlastnou osobnosťou, ale spôsob ktorým sa rozhodli ísť veru nie je zlý. Ba dokonca je navonok celkom jednoduchý. Osobnosť mu totižto vytvorí jeho nový majiteľ. OLLY bude teda na základe interakcie so svojim vlastníkom, ale aj s ostatnými členmi domácnosti, upravovať svoje správanie, reakcie, ako aj predikcie potrieb. Výrobca sebavedomo tvrdí, že keď po určitom čase porovnáte jedného OLLY-ho s takým ktorý bol používaný v inej domácnosti, tak budú ako od rôzneho výrobcu. Hlavne ich osobnosť sa bude líšiť.

Robotický inteligentný asistent OLLY.

No a k štandardným funkciám bude patriť ovládanie inteligentnej domácnosti, pripomenutie udalostí, ako aj spúšťanie obľúbenej hudby. Dizajnovo sa vývojári rozhodli pre zaujímavý tvar. Vôbec nepôjde o akýsi dizajnový kus nábytku, ale bude pripomínať reproduktor. No možno aj trochu onen spomínaný kvetináč. Emočné rozhranie v podobe akejsi tváre, či skôr oka, má na starosti bývalý grafik z Dreamworks.

Projekt by mal uzrieť svetlo sveta v dohľadnej dobe, pretože okrem iného získal aj finančnú injekciu v podobe 10 miliónov dolárov. Túto nemalú sumu investovali hneď dve spoločnosti z Taiwanu.

Robotický asistent s vlastnou osobnosťou je niečo, čo zatiaľ vídame len vo sci-fi filmoch. Tak budeme sledovať, čo tento projekt naozaj prinesie. Možno vzniknú zaujímavé reakcie, keď po dlhšom čase navštívi mama osamelého syna a jeho OLLY s ňou bude hovoriť podľa svojho majiteľa.

Robotický inteligentný asistent OLLY.