Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 81

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Zariadenie MOCA-heart je navrhnuté pre domáce meranie troch kľúčových zdravotných atribútov pre používateľov, ktorí majú starosť o svoje srdce. Snímače tak merajú nielen srdcový tep, ale aj okysličenie krvi a rýchlosť prietoku krvi, ktorá je dôležitá pre diagnostikovanie zanesených ciev a žíl. Samotné meranie je pomerne jednoduché. Používateľ zariadenie spáruje so sprievodnou mobilnou aplikáciou vo svojom smartfóne, stlačí v nej tlačidlo pre spustenie merania a za 5 sekúnd sa na displeji objavia výsledky.

Modulárny systém Roli Block M Lightpad umožní moderným hudobníkom vyskladať si rôzne hudobné nástroje pre komponovanie, podľa potrieb. Systém sa skladá zo základne Lightpad, ktorá má štvorcový tvar a jej povrch obsahuje až 225 takzvaných microKEYwaves, teda kláves či tlačidiel. Tie reagujú nielen na tlak, ale aj na pohyb prstov po ich povrchu. Používateľ potom v sprievodnej mobilnej aplikácií už len nastaví počet štvorcov, priradí im jednotlivé hudobné nástroje a môže začať komponovať novú skladbu v reálnom čase. Pri tvorbe môže využiť aj ďalšie zariadenia zo série Block.

Inteligentné zrkadlo Naked je zaujímavou pomôckou, ktorá používateľovi ukáže, ako napreduje jeho fyzická premena v priebehu času. V zrkadle sú integrované tri priestorové kamery Intel RealSense, pre skenovanie objektov do 3D a tiež laser, ktorý pomôže používateľovi sa nastaviť do správnej pózy na rotačnej váhe. Tá sa pomaličky otáča a zrkadlo skenuje každý centimeter tela. Hotový 3D model sa potom využije pre meranie percentuálneho podielu telesného tuku, vrstvy tuku a váhy v sprievodnej mobilnej aplikácii. Používateľ tak získa údaje, na základe ktorých môže posúdiť fyzický vývoj svojej postavy.

Modulárny audio systém Roli Block M Lightpad.

V reštaurácii s rýchlym občerstvením, v americkom Bostone, by ste kuchárov hľadali márne. Prípravu jedál má totiž na starosti plne automatizovaná robotická kuchyňa. Menu pozostáva z namiešaných misiek s rôznymi príchuťami latinskej, stredomorskej a ázijskej kuchyne. Po zadaní objednávky sa robotická kuchyňa pustí do prípravy. Surové zložky sa automaticky uložia do jedného zo siedmych rotujúcich a indukčne vyhrievaných wokov. Po dovarení jedla, čo trvá asi tri minúty, už len ľudský pracovník pridá studené ozdoby a hotovú misku s jedlom vydá hladnému klientovi.

Existujú rôzne výškovo polohovateľné pracovné stoly, ktoré umožnia pracovať aj po stojačky. Stôl SmartDesk však okrem tejto funkcie prináša komplexné riešenie s integrovaným počítačom, skenerom a bezdrôtovou Qi nabíjačkou smartfónov. Hardvér počítača, ako aj nabíjačka, klávesnica a trackpad, sú zabudované priamo v doske, aby nezavadzali na pracovnej ploche. Stolu dominujú až tri veľké 24 palcové monitory s dotykovými displejmi. Prácu v stoji však uľahčí aj inovatívnejší ovládací systém s príhodným názvom STARK Gesture System, ktorý funguje prostredníctvom snímania ručných gest používateľa.

Elektrický skúter Immotor je navrhnutý ako skladný dopravný prostriedok pre jazdu na krátku vzdialenosť, napríklad zo záchytného parkoviska do práce. Vďaka trom kolesám lepšie drží stabilitu a k bezpečnosti prispieva i dizajnové predné LED svetlo. Vďaka špeciálne navrhnutej konštrukcii sa dá skúter jednoducho zložiť a na dvoch kolesách presúvať ako taká príručná batožina. Používateľ má dokonca k dispozícii takzvaný režim Follow Me, známy skôr z lietajúcich dronov. Skúter vďaka tomu dokáže používateľa sám nasledovať a môže tak poslúžiť aj ako pojazdný nosič nákupu.