Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 84

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Zariadenie Duo, z dielne Mobile Pixels, je prenosný sekundárny displej, ktorý sa dá pripojiť k ľubovoľnému notebooku. Stačí na zadnú časť obrazovky notebooku prilepiť štyri magnety s lepiacou podložkou a potom na ne pripevniť plastový kryt Duo s displejom. Vo vnútri krytu je umiestnený 12,5 palcový displej s rozlíšením 1080p, ktorý sa dá vysunúť na ľavú alebo pravú stranu obrazovky notebooku. Nakoniec stačí už len zapojiť Duo do USB portu a používateľ si môže kdekoľvek užívať výhody rozšírenej pracovnej plochy. Displej Duo sa dá dokonca otočiť tak, aby smeroval na opačnú stranu notebooku.

Pokiaľ človek pozerá dlhé hodiny do monitora, má zvyčajne unavené oči, no v niektorých prípadoch môže dôjsť až k zhoršeniu zraku. S včasnou domácou diagnostikou môže pomôcť zariadenie Personal Vision Tracker. Je to v podstate trubička so systémom šošoviek, ktorá sa uchytí na hornú časť displeja smartfónu. Používateľ sa pozerá cez zariadenie a v mobilnej aplikácii približuje zelenú a červenú čiarku tak, aby sa prekryli. Aplikácia následne vyhodnotí, aké dioptrie by používateľ potreboval a určí zrakový problém. Toto nenáročné riešenie by mohli používať aj lekári v krajinách tretieho sveta.

Čistenie zubov štvornohých miláčikov býva často stresujúce. Našťastie existuje špeciálna zubná kefka Bristly, ktorá umožní psom, aby sa hravou formou postarali o vyčistenie zubov sami. Kefka má podobu hračky vyrobenej z prírodnej gumy, ktorá má dokonca mäsovú príchuť, aby prilákala vášho štvornohého miláčika. Je pokrytá množstvom štetín a vo vnútri je zásobník na zubnú pastu. Keď sa pes vrhne na Bristly, dostane do úst dávku zubnej pasty a gumené štetiny sa postarajú o vybratie kúskov jedla a čokoľvek iného, čo sa mu dostalo do úst.

Prezerať si produkty a listovať pritom v papierovom katalógu v dnešnej digitálnej dobe akosi vyšlo z módy. Napraviť to chce katalóg produktov Magik Book. Ten sa dodáva v schránke, z ktorej sa rozloží stojan pre tablet so sprievodnou aplikáciou. Keď používateľ otvorí stránku v katalógu, na displeji tabletu sa zobrazí rozšírený obsah súvisiaci s produktom. Môžu to byť napríklad panoramatické fotografie, interaktívne videá alebo 3D animácie. Stránky sa dajú prepojiť aj s e-shopom výrobcu, kde sa dá produkt objednať. Technológia je navrhnutá ako marketingový nástroj pre použitie v obchodoch a v showroomoch.

Nositeľné zariadenia v podobe náramkov sú skôr zamerané na monitorovanie fyzickej aktivity. Švajčiarski vývojári však vytvorili náramok, ktorý pomáha odháňať dotieravé komáre. Náramok s názvom Nopixgo funguje na princípe šírenia slabých elektromagnetických vĺn, ktoré napodobňujú elektrické výboje v atmosfére pred blížiacou sa búrkou. Keď komáre zaregistrujú tieto vlny, inštinktívne hľadajú úkryt pred vetrom a dažďom, namiesto toho, aby si pochutnávali na ľudskej krvi. Signály z náramku by mali udržať komáre vo vzdialenosti dvoch metrov od nositeľa.

Jednokolesový elektrický skúter Uno Bolt Mini je kompaktný dopravný prostriedok, na ktorom sa dá prevážať buď po stojačky alebo aj v sede. Stabilitu počas jazdy zabezpečí gyroskopické vyvažovanie. Skúter má dojazd od 24 do 37 kilometrov, v závislosti od použitej batérie. Dosiahne pritom maximálnu rýchlosť 35 km / h a zvládne odviezť aj statného 122 kilového chlapa. Vo výbave nechýbajú predné aj zadné LED svetlá a podsvietený LCD displej, ktorý zobrazuje rôzne informácie, ako je rýchlosť, prejdená vzdialenosť či stav nabitia batérie.