Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

LG OLED TV: Vrchol v oblasti domácej televíznej zábavy

LG OLED TV: Vrchol v oblasti domácej televíznej zábavy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 11. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ploché televízory, tak ako ich poznáme dnes, vstúpili na trh zhruba v polovici poslednej dekády minulého storočia. Rýchlo nahradili vtedajšie rozmerné a ťažké „krabice“ prijímačov s tzv. vákuovými obrazovkami. Jednou z výhod plochých televízorov je od začiatku ich existencie - okrem tenkého prevedenia, umožňujúceho zavesiť televízor na stenu ako obraz - aj možnosť veľkej zobrazovacej plochy.

Samozrejme s jej nárastom rastú aj nároky na kvalitu zobrazenia. Na veľkej obrazovke je logicky každý nedostatok zreteľnejší. Výrobcovia televízorov sa teda už vyše dvadsať rokov usilujú rôznymi technologickými postupmi o čo najdokonalejší obraz.

Špičkou súčasnej ponuky televíznych technológií sú LG OLED TV. Od bežných TV, nech ich nazývame akokoľvek, využívajúcich LED podsvietenie, sa odlišujú práve technológiou OLED (Organic Light Emitting Diodes), kde každý jednotlivý pixel na obrazovke je samostatným a úplne nezávislým zdrojom svetla. Práve táto technológia prináša rad výhod.

Predovšetkým tak možno dosiahnuť vynikajúceho kontrastu s prakticky absolútnou čiernou farbou (príslušné obrazové body skrátka zhasnú). Okrem úžasnej hĺbky obrazu a obrovskej škály farieb (OLED TV dokážu zobraziť až 1 073 000 000 farebných odtieňov) dominujú tiež tenkým dizajnom a dokonalými pozorovacími uhlami. OLED TV je tak možné sledovať z akéhokoľvek uhla bez straty na farebnom podaní obrazu.

LG OLED TV ako víťaz testu.

V modelovom roku 2018 sú navyše LG OLED TV osadené špeciálne vyvinutým inteligentným procesorom s označením α9 (Alfa 9). Vďaka 35% nárastu vo výpočtovom a grafickom výkone a celej rade technologických inovácií prinášajú až neuveriteľne kvalitný obraz, a to ako v špičkovom 4K zobrazení s podporou HDR (Vysoký dynamický rozsah), tak aj v štandardnom a bežne dostupnom TV vysielaní. Napríklad funkcia čistenia obrazového šumu v štyroch krokoch (štandardom sú kroky 2) dosiahne nádherne čistý obraz s minimom obrazového zrna a plynulými prechodmi v jemných farebných gradáciách.

Rovnako ako v predošlých rokoch sa LG vo svojich prémiových modeloch TV rozhodlo pre plnú podporu takmer všetkých existujúcich štandardov HDR (Vysokého dynamického rozsahu) - teda HDR 10 PRO, Advanced HDR by Technicolor, HLG PRO a najpokrokovejšieho Dolby Vision (pracuje s tzv. Dynamickými metadátami upravujúcimi nastavenie obrazu 24x za sekundu a patrí medzi odporúčané štandardy pre Ultra HD Blu-ray). Tento súbor technológií nesie názov 4K CINEMA HDR.

Navyše tu nájdete podporu aj pre úplne nový formát HFR (High Frame Rate), teda vysielanie alebo záznam s frekvenciou 100 obrazových snímok za sekundu, čo z neho robí ideálny formát pre športové prenosy. A pretože s dokonalým obrazom musí korešpondovať aj kvalita zvuku, sú LG OLED TV vybavené podporou Dolby Atmos, vďaka ktorému môžete doma zažiť 3D priestorový zvuk ako v prémiovom kine.

LG OLED TV C8

OLED je najmladšia komerčne používaná technológia, napriek tomu si za relatívne krátky čas vydobila všeobecné uznanie ako doteraz najvyššia dosiahnutá kvalita televízneho obrazu, ku ktorej sa technika doposiaľ dopracovala. Tento fakt preukazujú nielen recenzie a hodnotenia odbornej tlače (ocenenie EISA, víťaz testu magazínu D-Test atď.), ale aj skúsenosti užívateľov. Len za posledný rok sa celosvetovo predalo okolo 2 miliónov OLED televízorov (čo vzhľadom na vyššie ceny nie je zanedbateľné), pre tento rok sa predpokladá asi päťdesiatpercentný nárast.

LG Electronics sa ale nesústredí len na OLED technológiu, ale naďalej usilovne pracuje na technológii využívajúcej podsvietenie diódami LED. V tomto segmente patria medzi špičku obrazovky využívajúce technológiu Nano Cell displej, ktoré prinášajú nádherné a živé farby. Technológia FALD (Full Array Local Dimming) vylepšuje toľko potrebnú čiernu a teda aj kontrast ostatných farieb. Spomínaná technológia využíva plné podsvietenie v celej ploche obrazového panelu rozdeleného na jednotlivé zóny, kde je podsvietenie riadené zvlášť. Tieto televízory sú označované ako LG Super UHD TV a svojim majiteľom prinášajú špičkový obraz až do pozorovacieho uhla 60 °, čo je pri bežnom používaní TV obrovská výhoda.

LG OLED TV E8

Televízory LG Super UHD sú vybavené novým inteligentným procesorom α7 (Alfa 7), ktorý sa stará nielen o nádherný a ostrý obraz plný detailov, ale aj o okamžité reakcie televízora na vaše povely a požiadavky. Rovnako ako pri LG OLED TV sú Super UHD TV vybavené podporou takmer všetkých existujúcich štandardov HDR - 4K Cinema HDR a sú tak s ohľadom na neustále novo vyvíjané technológie pripravené poskytnúť ten najlepší obraz aj v budúcnosti. Len pre doplnenie treba podotknúť, že LG Super UHD TV (rovnako ako LG OLED TV) sú ako jediné na trhu vybavené prémiovým zvukom Dolby Atmos.

Samozrejmosťou je dnes už fakt, že drvivá väčšina televízorov sú takzvane Smart. O tieto Smart funkcie sa stará posledná verzia operačného systému s názvom webOS. Ide o vlastný systém spoločnosti LG Electronics. Vďaka celej rade inovácií tak dnes môžete TV využívať ako multimediálne centrum domácnosti. Môžete počúvať svoju obľúbenú hudbu, pomocou aplikácie prezerať fotografie, alebo len nechať TV, aby vám ako obrazovú kulisu premietal buď vaše fotografie z dovolenky, alebo premenil vášu obývačku na svetovú galériu umenia.

LG OLED TV E8

Nájdete tu aj možnosť k televízoru pripojiť alebo zrkadliť mobilný telefón, alebo podporu všetkých obľúbených aplikácií ako Netflix, YouTube, Amazon, alebo ponuku lokálnych poskytovateľov ako sú Skylink, Lepší TV, Voyou, Sledování TV, Stream, HBO Go atď. Dnešným štandardom je podpora HbbTV, rýchly prístup do najobľúbenejších aplikácií jedným stlačením tlačidla alebo v kombinácii s Magickým diaľkovým ovládačom a aj hlasové vyhľadávanie s korektnou podporou českého a slovenského jazyka.

Tento obľúbený operačný systém je pri novinkových modeloch naďalej rozšírený o funkciu LG ThinQ AI, ktorá je naviazaná na platformu Google Asistent a umožňuje pohodlné ovládanie TV hlasom. V tomto prípade je potrebné použiť takzvaný Magický ovládač. Ten okrem hlasového ovládania a vyhľadávania poskytuje rovnaké pohodlie ako počítačová myš. Pohybom zápästia ovládate kurzor na obrazovke a pre pohyb v ponukách a na potvrdenie vybraných možností je tu k dispozícii koliesko. Nie je tak nutné vypisovať čokoľvek na virtuálnej klávesnici, alebo si kupovať externú klávesnicu.

LG Electronics ponúka na domácom trhu širokú škálu modelov a technológií začínajúcu prémiovými OLED TV a Super UHD TV s Nano Cell displejmi až po klasické LED TV s rozlíšením UHD alebo Full HD presne podľa požiadaviek a preferencií každého zákazníka - www.lg.com/sk.

LG OLED TV W8

(Zdroj: LG)