Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové 4K projektory Canon, vrátane najmenšieho modelu na svete

Nové 4K projektory Canon, vrátane najmenšieho modelu na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Canon Europe uvádza dva nové ľahko použiteľné inštalačné projektory s rozlíšením 4K: 4K5020Z a LX-MH502Z. V prípade modelu 4K5020Z ide dokonca o aktuálne najkompaktnejšie a najľahšie šasi 4K projektora na svete.

Model 4K5020Z sa navyše môže pochváliť svetelným výkonom 5000 lúmenov a podporou vymeniteľných objektívov – vrátane úplne nového 4K objektívu RS-SL07RST postaveného na najmodernejšej optike značky Canon. Druhá novinka, LX-MH502Z, je cenovo dostupný, najvýkonnejší laserový projektor so zobrazovacou technológiou DLP. Pre dosiahnutie rozlíšenia 4K UHD využíva LX-MH502Z inovatívnu technológiu posunu pixelov (pixel shift).

Kompaktný laserový projektor 4K5020Z – rozlíšenie 4K a jednoduchá inštalácia

 

Oba nové modely, 4K5020Z – najľahší 4K projektor s technológiou LCOS na svete a LX-MH502Z s váhou iba 9,3 kg, prináša širokú škálu projekčných možností, obzvlášť v malých alebo inak komplikovaných priestoroch. Kombinácia laserového svetla a žltého fosforu umožňuje použitie projektorov v ľubovoľnej orientácii v celom rozsahu 360 stupňov, čo z nich robí veľmi univerzálne prístroje. Súčasťou 4K5020Z je navyše objektív s motorizovaným posunom, ktorý výrazne zjednodušuje plánovanie projekcie. K dispozícii je aj projekcia s orientáciou na výšku, ktorá je ideálna pre splnenie požiadaviek v oblasti digitálnej reklamy.

Projektor 4K5020Z stavia na najnovšom šasi z dielne spoločnosti Canon. Jeho súčasťou je jednoduchý adaptér kompatibilný so siedmimi objektívmi tejto značky. Vďaka použiteľnosti rôznorodých objektívov – od najnovšieho RS-SL07RST pre rozlíšenie 4K až po ultra-široké objektívy a modely s veľmi dlhou ohniskovou vzdialenosťou – je 4K5020Z aktuálne najuniverzálnejším projektorom značky Canon. Presné uchytenie objektívu má na starosti čepový mechanizmus so zámkom, ktorý je používaný pri profesionálnych objektívoch značky Canon pre televízne vysielanie.

4K projektor Canon 4K5020Z.

Špičkový jas a reprodukcia obrazu

 

Nový LX-MH502Z využíva ako prvý projektor od Canon prevratnú technológiu posunu pixelov (pixel shift) a umožňuje tak vytvárať 4K UHD obraz v rozlíšení 3840 x 2160 bodov pri minimálnych finančných a technologických nárokoch. Canon 4K5020Z vytvára obraz v pôsobivom natívnom 4K rozlíšenie 4096 x 2160 bodov a predstavuje tak projektor, ktorý dokáže výborne zhodnotiť investície do tohto typu zobrazovacích zariadení. Súčasťou oboch nových modelov sú dva vstupy HDMI umožňujúce pomocou jedného kábla prenos 4K obrazu pri frekvencii 60 Hz a HDR/4K pri frekvenciách 60p a 30p. Pre výstupy z týchto projektorov je tak typické ostré a hladké zobrazenie grafického aj textového obrazu. Pomyselným srdcom projektorov sú vysoko kvalitné obrazové procesory značky Canon, ktoré podporujú mnoho multimediálnych formátov a môžu ponúknuť presné premietanie obrazu i prehrávanie videí.

Vďaka kombinácii modrého laserového svetla a kolieska zo žltého fosforu disponujú projektory svetelným výkonom 5000 lúmenov a môžu tak ponúknuť úchvatné projekcie so živými farbami a plnými detailmi, dokonca aj vo výrazne svetlých prostrediach. Nechýba ani rad obrazových nastavení pre presnú reprodukciu obsahu – napríklad simulačný režim DICOM, ktorý zabezpečuje ostré zobrazenie odtieňov šedej na lekárskych röntgenových snímkach. Za zmienku stojí v prípade LX-MH502Z aj široký farebný gamut, ktorý je výsledkom implementácie nového farebného kolieska pokrývajúceho priestor sRGB, ktorý reprodukuje verné farby bez ohľadu na zdroj obsahu. Canon LX-MH502Z podporuje aj projekciu s vysokým dynamickým rozsahom (HDR) – dynamický kontrastný pomer 50000:1 umožňuje hlboké a detailné podanie obrazu so živými farbami.

4K projektor Canon LX-MH502Z.

Výkonná a presná optika

 

S cieľom umožniť systémovým integrátorom dosiahnuť na všetky výhody rozlíšenia 4K projektora 4K5020Z uviedol Canon aj nový 4K objektív. Novinka stavia na optických technológiách značky Canon a môže sa pochváliť čistými a úplne ostrými výstupmi. Vďaka 1,76-násobnému zoomu s motorizovaným posunom vylepšuje RS-SL07RST zobrazovací dosah projektora pri súčasnom zachovaní perfektnej geometrie obrazu.

Vďaka 1,6-násobnému zoomu a veľkému rozsahu posunu objektívu je LX-MH502Z univerzálnym projektorom vhodným pre širokú škálu rôznorodých inštalácií. Počas projekcie v stiesnených priestoroch využíva tento model jednočipovú zobrazovaciu technológiu DLP a môže tak premietnuť obraz s výslednou šírkou až 6,5 metrov.

Vďaka širokému rozsahu posunu objektívu +/- 73 percent vertikálne (v rozšírenom režime 104 percent) a +/- 11 percent horizontálne môže 4K5020Z pokryť naozaj veľkú projekčnú plochu. Posuny v prípade modelu LX-MH502Z sú +/- 60 percent vertikálne a +/- 23 percent horizontálne a umožňujú korigovať zobrazenie bez nutnosti naklonenia alebo premiestnenia projektora.

Jednoduchá obsluha a údržba

 

Canon 4K5020Z je vysoko sebestačný projektor. Používatelia môžu až na 12 mesiacov naplánovať a zautomatizovať zapnutie/vypnutie, prácu so vstupmi, nastavenie objektívu i kalibráciu – to všetko výrazne znižuje časové nároky na správu zariadení. S cieľom výrazne redukovať celkové náklady na vlastníctvo 4K projektorov vybavil Canon modely 4K5020Z a LX-MH502Z laserovým zdrojom svetla, ktorý zefektívňuje nepretržitú prevádzku v režime 24/7. Canon LX-MH502Z nevyužíva pre zloženie výsledného obrazu filtre a môže tak ponúknuť životnosť 20 000 hodín – údržba je v prípade tohto modelu iba minimálna, nie je nutné žiadne čistenie ani výmena lampy. Oba nové projektory navyše disponujú funkciou rýchleho zapnutia a vypnutia, ktorá je ideálna pre používanie podľa okamžitej potreby, a tiež Eco režimom pre dlhodobo diskrétne prevádzku.

Medzi výbavu patrí aj vstavané ethernetové rozhranie a port RJ-45 rozširujúci možnosti ovládania a nechýba ani kompatibilita s programom Crestron RoomView. K modelu 4K5020Z sa dá pripojiť aj prostredníctvom inovatívnej aplikácie Canon Service Tool for the PJ, ktorá umožňuje ovládanie projektora z používateľsky prívetivého rozhrania. Táto aplikácia je dostupná pre smartfóny a tablety so systémom iOS a integrátori môžu projektor vzdialene ovládať aj kopírovať nastavenia medzi jednotlivými zariadeniami, čo umožňuje skrátiť čas potrebný na inštaláciu. Pomocou aplikácie možno poskytnúť aj podporu koncovým používateľom vrátane riešenia problémov – výsledkom sú časové i finančné úspory a kratšie doby výpadkov.

Vymeniteľný 4K objektív Canon RS-SL07RST.

(Zdroj: Tlačová správa Canon)