Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Technológia Nano Cell posúva kvalitu LED televízorov na novú úroveň

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pamätáte si ešte na to, ako staré hrubé CRT televízory nahradili tenké, s technológiou LED? Už by však ani o tie prvé nikto ani nezakopol. Veď technológia LED v televízoroch je dnes výrazne vpred. Pomerne veľký krok v tomto smere spravil aj juhokórejský výrobca LG. S technológiou Nano Cell totiž dostali vývojári LED panely na novú úroveň.

LED panely v televízoroch sú vo viacerých prípadoch tvorené z až jedenástich vrstiev a vyžadujú dodatočné podsvietenie obrazovky. Práve podsvietenie prinieslo nedokonalosti staršej technológii, ako je slabšie zobrazenie čiernej a celkovo i bledšie farby. Tohtoročné modely Super UHD LED z juhokórejskej dielne LG sa však môžu pochváliť inovatívnou technológiou Nano Cell. No a tá vylepšuje obraz tým, že pred obrazovku sa umiestňujú body vo veľkosti jedného nano metra vo farbách RGB.

„Slúži to k jednoduchej veci, aby na výstupe ste mali krásnu zelenú, červenú a modrú farbu, aby sa odfiltrovali nežiaduce farby ako je napríklad žltá a oranžová. No a samozrejme z červenej, zelenej a modrej farby sa skladajú ďalšie farby,“ vysvetľuje pán Emil Gabriš, LG Electronics Slovakia.

Modely televízorov SK 800, 850 a 950 disponujú aj takzvaným Full Array podsvietením, čiže celoplošným podsvietením. To prispieva k vylepšeniu vykresľovania čiernej farby, a to tým, že podsvietenie je zložené z až 90 samostatných zón, ktoré sa dajú separátne regulovať.

„Zoberte si napríklad, že máte na nočnej oblohe mesiac, ktorý zasahuje do štyroch týchto zón, tak sa vám vysvietia len tieto štyri zóny, aby krásne znázornili ten mesiac a zvyšok obrazovky je krásne čierny.“

Okrem toho, že sa prostredníctvom technológie Nano Cell podarilo vylepšiť obraz, LED televízory LG sa môžu pochváliť aj takzvaným IPS panelom.

„Pozorovacie uhly sú omnoho lepšie aj z väčších uhlov. Takže nech sedíte kdekoľvek, tak máte vždy krásne farby, ktoré sa vám nezlievajú a nespravia vám jednu veľkú machuľu na obrazovke.“

Aby bolo vykresľovanie obrazu plynulé aj v akčných scénach alebo pri sledovaní športových podujatí, dostali Super UHD LED televízory do výbavy pomerne výkonný procesor Alpha 7. Ten sa postará aj o rýchle reakcie inteligentných funkcií televízora, aby robil presne to, čo od neho používateľ požaduje v reálnom čase. Navyše sa postará i o vylepšenie signálu.

„Nie vždy budete mať ideálny signál alebo ideálny obraz. Takže procesor Alpha 7 vám dokáže v štyroch krokoch vylepšiť ten obraz. Vylepšuje určite hĺbku obrazu, vylepšuje ostrosť, no a samozrejme farby a tie farby musia byť vždy verné, tak ako sú naozaj.“

Pre umocnenie zážitku nie je počas sledovania obsahu dôležitý len samotný obraz, ale aj kvalita ozvučenia. No a tú sa podarilo dosiahnuť prostredníctvom soundbarov s integrovanou technológiou Dolby Atmos.

„Znamená to, že s minimálnym počtom reproduktorov môžete počuť zvuk pred sebou, nad sebou, pod sebou alebo dokonca aj za sebou.“

Najnovšia verzia televízneho operačného systému WebOS umožní, okrem iných inteligentných funkcií, napríklad aj spárovanie smartfónu s televízorom cez bezdrôtové Bluetooth pripojenie. Televízor s vypnutou obrazovkou tak môže poslúžiť čisto ako reproduktor. V neposlednom rade sa zlepšilo i samotné ovládanie s diaľkovým ovládačom Magic Motion, keďže sa k slovu prihlásila umelá inteligencia pod označením ThinQ.

„Poviem do diaľkového ovládača Magic Motion pridaj hlasitosť, dajme tomu: Pozri mi, aké bude počasie v Šanghaji o týždeň. Takže môžete využívať tento televízor fakt na plno.“

Navyše ak sa televízor nepoužíva, nemusí v obývačke pôsobiť nudne, len ako taká veľká čierna plocha.

„Jednoducho siahnete do našej galérie. V galérii si môžete otvoriť buď nejaké umelecké diela od známych svetových autorov. Môžete si napríklad dať do galérie svoje vlastné fotografie z dovolenky a televízor vám bude postupne prehrávať tieto fotografie,“ dopĺňa pán Emil Gabriš, LG Electronics Slovakia.

Super UHD LED televízory LG s technológiou Nano Cell sa teda môžu stať alternatívou pre všetkých používateľov, ktorí si chcú dopriať zážitky na novej úrovni, v porovnaní s klasickými LED televízormi. Vyzerá to tak, že vďaka inovatívnym technológiám, LED televízory ešte nepovedali svoje posledné slovo a už teraz sa môžeme tešiť na to, čím všetkým nás ešte vývojári v tejto oblasti prekvapia.