Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 85

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Najhoršou nočnou morou každej matky je syndróm náhleho úmrtia dojčaťa. Na zastavené dýchanie počas spánku dnes už možno reagovať pomocou špeciálnych podložiek pod dieťatkom. No a práve to inšpirovalo aj ďalších vývojárov, aby podobné zariadenie vytvorili i pre dospelých. Na svete je tak zaujímavá podložka, ktorá monitoruje zdravie ľudí najmä počas spánku.

Senzor EarlySense pre domácnosti vychádza z profesionálnej verzie, ktorá sa využíva v amerických nemocniciach. Jeho výhodou je nenápadnosť. Netreba žiaden náramok alebo lepiacu náplasť, senzor sa jednoducho umiestni pod matrac. Je teda určený pre sledovanie zdravia používateľa najmä počas jeho spánku. Získané dáta sú posielané do mobilnej aplikácie, kde sa dá pozrieť nielen tep, ale aj frekvencia dýchania, kvalita spánku a ďalšie zdravotné údaje. Senzor môže poslúžiť aj pre vzdialenú kontrolu seniorov, pričom pošle údaje až piatim zvoleným osobám.

Filtračné masky, ktoré chránia pred smogom najmä vo veľkých mestách, nevyzerajú práve najlepšie. Francúzskej firme Wair sa však podarilo systém pre čistenie vzduchu nenápadne zakomponovať do šálu pre mužov a do šatky pre ženy. Oba produkty v sebe ukrývajú špeciálne tvarovaný prieduch so silikónovým rámovaním, do ktorého sa zasúvajú vymeniteľné filtre. Tie sú tenké a vďaka veľkej ploche sa cez ne jednoducho dýcha. Filter dokáže, okrem smogu, alergénov a baktérií, odfiltrovať aj jemné prachové častice do veľkosti 100 nanometrov.

Čínsky výrobca DJI sa pochválil mimoriadne kompaktnou ručnou kamerou Osmo Pocket s integrovaným displejom, ktorá je vybavená 3-osovým stabilizátorom. Kamera zvláda nakrúcať plynulé videá v rozlíšení 4K, pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. Okrem toho sníma statické 12 megapixlové fotografie vo viacerých režimoch, ako sú panoramatické fotografie, časozberné zábery alebo snímanie pri slabom osvetlení. Táto vrecková kamera prináša aj režim ActiveTrack, ktorý využíva motorčeky a rukoväť zariadenia pre sledovanie a udržanie konkrétneho objektu v zábere.

Spoločnosť Dolby, ktorá poskytuje licenciu svojich audio technológií, sa rozhodla konečne vydať aj svoje prvé zariadenie v podobe bezdrôtových slúchadiel Dimension. Tie sa okrem poriadneho ozvučenia môžu pochváliť aj technológiou pre aktívne potláčanie okolitých ruchov v rôznych úrovniach. Nastavenia sa dajú meniť cez sprievodnú mobilnú aplikáciu a k niektorým funkciám sa používateľ dostane aj cez dotykovú plochu na strane slúchadiel. Tá poslúži pre úpravu hlasitosti, spustenie či pozastavenie prehrávania, preskočenie na ďalšiu skladbu, pre prijatie hovoru alebo pre aktiváciu hlasového asistenta Siri či Google Assistant.

Systém Felix spája rôzne zariadenia, ako sú ohrievače, svetlá, čerpadlá, snímače teploty, pH metre alebo automatické kŕmidlá pre akváriá, do jedného riadiaceho centra. Komponenty sa zapájajú do hlavných modulov a USB portov a používateľ ich tak môže všetky ovládať prostredníctvom mobilnej aplikácie. V nej si vie nastaviť automatizáciu prevádzky pripojených zariadení alebo ich môže ovládať sám na diaľku. Systém Felix dokonca obsahuje aj voliteľnú 360 stupňovú kameru, ktorá používateľovi poskytne panoramatický pohľad na jeho ryby vo vysokom rozlíšení.

Švédska automobilka Volvo sa už niekoľko rokov zaoberá testovaním autonómnych technológií pre svoje nákladné vozidlá. Tentoraz však boli nasadené priamo do reálnej prevádzky vo vápencovom dole v Nórsku. Autonómne nákladné vozidlá Volvo sa najprv naložia materiálom a potom musia samostatne prekonať trasu v dĺžke asi päť kilometrov, kedy prechádzajú dvomi dlhými tunelmi, až kým sa nedostanú na miesto vykládky. Počas jazdy vozidlá využívajú množstvo senzorov, ako je GPS, radary a laserové senzory LiDAR pre samostatnú navigáciu a digitálne mapovanie.