Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 86

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
31. 12. 2018
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Aj vy ste „nadšení“ z ranných preplnených ciest? Veru áut pribúda. V mnohých rodinách sú už najmenej dve a mnohí sa ráno do práce vozia v aute sami. Jediné, ako niečo stihnúť, je cestovať vzduchom. A prečo nie? Vývojári už nejakú dobu testujú lietajúce taxíky v podobe dronu. Tie by mohli niektoré problémy naozaj vyriešiť.

Spoločnosť Vertical Aerospace plánuje v najbližších rokoch nasadiť na britskú oblohu medzimestské lietajúce taxíky. Ich prototyp plne elektrického stroja eVTOL, s vertikálnym štartom a pristátím, má už za sebou aj prvý úspešný let. Trojkolesový demonštrátor poháňaný batériami váži 750 kilogramov a do vzduchu ho dostali štyri rotory s tromi lopatkami. V súčasnosti dokáže stráviť vo vzduchu približne 5 minút a lieta rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu. Cieľom však je, aby stroj eVTOL dokázal preletieť vzdialenosť do 225 kilometrov, s maximálnou rýchlosťou až 320 kilometrov za hodinu.

Profesionálny podvodný dron Fifish P3 sa zvládne ponoriť do hĺbky až 100 metrov. Tajomstvá hlbín skúma so širokouhlou 4K kamerou Sony, ktorej jednopalcový snímací čip zachytí dostatok svetla aj v tmavých prostrediach. Na pomoc si však môže zobrať LED svetlo so svietivosťou až 4 000 lúmenov. Výkon zabezpečia 3 pohonné jednotky, ktoré vedia tlačiť dron cez vodu rýchlosťou až 1,5 metra za sekundu. Robustné telo by malo vydržať aj nejaký ten náraz. Ovládanie podvodného dronu Fifish P3 je zabezpečené vlastným diaľkovým ovládačom, ku ktorému sa pripája smartfón.

Bezdrôtové slúchadlá Helix Cuff zobrali na seba podobu elegantného náramku na ruku, ktorý je vytvarovaný do jednoduchej špirály. K dispozícii je viacero farebných verzií, pričom jedna z nich má zakončenia vyrobené dokonca zo zlata. Práve konce špirály slúžia ako ukladací priestor pre samotné slúchadlá a ich spojovací kábel s mikrofónom. Tie sa dajú ovládať jednoduchými gestami na dotykovej plôške a do výbavy dostali aj technológiu pre potláčanie okolitých ruchov, spolu s optimalizáciou Audio Enhancement. Náramok s bezdrôtovým slúchadlami Helix Cuff je navyše odolný voči striekajúcej vode a potu.

Automatická zubná kefka Chiiz sa podobá na chránič zubov, ktorí nosia športovci. Vďaka svojmu inovatívnemu prístupu zvládne vyčistiť zuby extrémne rýchlo. Postará sa o to špeciálna zvuková technológia a množstvo štetín, ktoré by sa mali dostať do kontaktu so všetkými zubami naraz. Motor v kefke vytvára zvukové vibrácie s rýchlosťou až 25 000 impulzov za minútu. Penová zubná pasta sa tak dostane aj medzi zuby a gumené štetiny v kefke Chiiz by tak mali zuby efektívne vyčistiť už za neuveriteľných 30 sekúnd. Výdrž batérie na jedno nabitie je pritom okolo 10 dní používania.

Druhá generácia digitálnej pracovnej tabule Microsoft Surface Hub 2 je v podstate 50,5 palcová dotyková obrazovka s rozlíšením 4K. Má v sebe zabudované reproduktory, mikrofóny s dlhým dosahom a 4K kameru pre video hovory. Modulárny systém je schopný prepojiť až štyri displeje Surface Hub 2 a vytvoriť tak väčšiu plochu v horizontálnom alebo vertikálnom smere, podľa požiadaviek alebo veľkosti konferenčnej miestnosti. Užitočným prvkom je aj otočný držiak na stenu, ktorý umožní pohodlné a rýchle otáčanie tabule na výšku či na šírku.

Spoločnosť Xenoma vytvára špeciálne látky so zabudovanými senzormi. Tie sú potom vo forme futuristických vzorov nanesené špeciálnou technológiou na tričká, funkčnú bielizeň či dokonca na pyžamá. Oblečenie dostalo názov E-Skin a je akoby druhou, elektronickou kožou. K senzorom patrí riadiaca jednotka, ktorá sa umiestni na hruď. Tá cez Bluetooth pripojenie vysiela signály do vybraných zariadení, ktoré dáta ďalej vyhodnotia. Takéto oblečenie môže napríklad poslúžiť ako ovládač pre virtuálnu realitu, pre meranie športových výkonov či pre sledovanie správneho držania tela alebo spánku.