Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nové OLED a 4K LCD TV Panasonic v znamení HDR10+ a Dolby Vision

Nové OLED a 4K LCD TV Panasonic v znamení HDR10+ a Dolby Vision
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 2. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na januárovom veľtrhu CES predstavila spoločnosť Panasonic vlajkovú loď svojich OLED televízorov pre rok 2019, model GZ2000. Teraz sa vybrané funkcie tohto špičkového modelu, ako napríklad podpora technológií HDR10+, Dolby Vision alebo Dolby Atmos, dostávajú aj do ďalších televízorov Panasonic s OLED aj LCD obrazovkami. Výnimkou je len najnižší rad 4K LCD.

V roku 2019 sa ponuka OLED televízorov Panasonic rozrastá na dvojnásobok, tvoria ju modely GZ2000, GZ1500, GZ1000 a GZ950. Všetky sú vybavené výkonným obrazovým procesorom HCX PRO Intelligent a podporujú najnovšiu generáciu formátu dynamických metadát HDR10+ a tiež Dolby Vision. O farebné ladenie týchto modelov sa postaral slávny hollywoodsky kolorista Stefan Sonnenfeld. Všetky OLED televízie by tiež mali získať certifikát UHD Premium.

Okrem toho predstavuje Panasonic tiež štyri nové rady 4K LCD televízorov: GX940, GX900, GX800 a GX700. Vlajková loď GX940, dostupná len v uhlopriečke 75 ", je rovnako ako OLED modely vybavená novým procesorom HCX Pro Intelligent a takisto podporuje technológie Dolby Vision a HDR10+.

Okrem obrazu tvorí podstatnú časť zážitku zo sledovania televízie aj zvuk. Najvyšší rad GZ2000 boduje v tomto ohľade originálnymi reproduktormi smerujúcimi nahor, ktoré zaisťujú vynikajúce priestorové podanie (vrátane zvukov smerovaných zhora) pri filmoch s podporou Dolby Atmos. Túto technológiu podporujú aj ostatné modely (s výnimkou GX700) s reproduktormi smerovanými k poslucháčovi.

Všetky OLED televízory, vrátane vlajkovej lode LCD radu GX940, podporujú nový formát fotografií s využitím HDR - HLG Photo. Všetky OLED modely sú tiež kompatibilné s modernými hlasovými asistentmi a dajú sa tak zapojiť do systému „smart“ domácnosti.

Panasonic GZ2000

Nové OLED televízory – vynikajúci obraz vďaka inteligentnému obrazovému procesoru HCX PRO a technológii HDR 10+


Všetky štyri rady nových OLED televízorov sú k dispozícii v uhlopriečkach 65" a 55". Model GZ2000 je osadený špeciálnym OLED panelom Professional Edition 4K, na ktorého naladení sa podieľali odborníci z výskumu a vývoja spoločnosti Panasonic. Skvelý obraz poskytnú vďaka doteraz najvýkonnejšiemu procesoru HCX PRO Intelligent z dielne Panasonic tiež nižšie modely GZ950, GZ1000 a GZ1500. Všetky tieto rady podporujú technológie HDR10, HDR10 +, Dolby Vision, HLG a HLG Photo a zaisťujú tak plnú kompatibilitu so všetkými bežne dostupnými HDR formátmi.

Nové modely podporujú tiež audiosystém Dolby Atmos. Typ GZ2000 je ako prvý televízor na svete vybavený systémom reproduktorov mieriacich hore s podporou technológie Jeno, ktorý ladili odborníci renomovanej značky Technics. Model GZ1500 má v spodnej časti vstavaný výkonný a kompaktný reprosystém Blade Speaker s reproduktormi smerujúcimi vpred.

Panasonic GZ1500

4K LCD televízory Panasonic: všetky možnosti HDR

 

Technológia HDR (vysoký dynamický rozsah) preniká aj do kategórie 4K LCD televízorov. Dokonca aj najnižší rad GX700 (s uhlopriečkou 40 ", 50", 58 "a 65") s procesorom Studio Colour Engine podporuje štandardný systém HDR10 a HLG (Hybrid Log Gamma). Vyšší rad GX800 (40 ", 50", 58 "a 65") v sebe skrýva procesor HCX a prináša na trh výhody spojené s HDR formátmi, ktoré využívajú dynamické metadáta. Podporujú technológie HDR10+ a Dolby Vision - a v audio oblasti k nim pridávajú aj Dolby Atmos. Rad GX900 series (43 ", 49", 55 "a 65") má rovnaké vlastnosti ako GX800.

Vlajková loď GX940 s uhlopriečkou 75" pridáva navyše rýchlejšiu obnovovaciu frekvenciu 100 Hz a procesor HCX PRO Intelligent, ktorý analyzuje a optimalizuje farebné podanie, kontrast a jas obrazu zo všetkých zdrojov.

Panasonic GX800

Špičkové panely Panasonic ladené v Hollywoode

 

Za kvalitou OLED panelov stojí okrem iného aj práca popredného hollywoodskeho koloristu Stefana Sonnenfelda, ktorý patrí medzi najlepších odborníkov na prácu s farbami a jeho práca sa premietla do mnohých úspešných filmov uplynulých rokov, ako napríklad Zrodila sa hviezda, Wonder Woman, Muž z ocele, Star Wars: Sila sa prebúdza, Jurský svet a ďalších. Ako mnoho iných koloristov, používa aj Sonnenfeld OLED televízory Panasonic pri každodennej práci ako veľkoformátové referenčné monitory.

Najnovšie OLED a LCD obrazovky Panasonic zvládajú skvele aj náročné scény s premenlivým jasom a kontrastom, typickéi pre moderné športové prenosy a akčné filmy.

Panasonic GZ1000

HDR: nielen pohyblivé obrázky

 

Vo fotografii nie je HDR ničím novým, ale bežné formáty, používané napríklad v telefónoch, nie sú s väčšinou starších televízorov kompatibilné. Formát HLG Photo teraz podporujú všetky nové OLED televízory Panasonic a tiež LCD model GX940. Jeho podporu ponúkajú aj nové fotoaparáty z radu LUMIX. Ak máte k dispozícii fotoaparát aj televízor s podporou HLG Photo, môžete si fotografie s vyšším dynamickým rozsahom vychutnať na obrazovke v najvyššej kvalite.

Panasonic GX700

Systém My Home Screen 4.0 pro Smart TV

 

Nové užívateľské prostredie My Home Screen 4.0 umožňuje upraviť ovládacie prvky podľa vlastných predstáv s novou mierou flexibility. Zmeniť možno úvodnú obrazovku a zjednodušený bol prístup k živému vysielaniu aj internetovým službám. K dispozícii sú skratky ku konkrétnemu obsahu, pripojeným zariadeniam alebo k službám typu Netflix, Amazon či YouTube. Na úvodnú obrazovku je možné pridávať aj obľúbené televízne stanice.

Okrem toho si užívateľské rozhranie My Home Screen 4.0 pripísalo jedno svetové prvenstvo - v Nemecku podporuje HD+ pomocou štandardnej technológie HbbTV Operator App.

Panasonic GZ950

(Zdroj: Tlačová správa Panasonic)