Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Laserový projektor AnyBeam sa bez problémov zmestí do vrecka

Laserový projektor AnyBeam sa bez problémov zmestí do vrecka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Domáce projektory síce môžu mať vysoké rozlíšenie až 4K, no bývajú veľké a drahé. Za zlomok ceny sa však dá použiť malý prenosný projektor. Spoločnosť Nebra do tohto segmentu prináša vreckový projektor AnyBeam, ktorý by mal byť najmenším na svete. Navyše je dostupný v 4 rôznych prevedeniach.

Nový projektor AnyBeam má rozmery 19 x 60 x 103 milimetrov a váži len 140 gramov, takže by s jeho prenosom nemal byť problém, keďže sa pohodlne zmestí aj do vrecka. Je vybavený laserovým projekčným modulom, čiže zariadenie nepotrebuje chladiaci ventilátor a teda je jeho prevádzka je tichá. Technológia MEMS pritom automaticky udržiava obraz zaostrený, či už ri uhlopriečke od 5 až do 150 palcov.

Obraz s kontrastom 80 000 : 1 sa premieta v pomere strán 16 : 9, a to v rozlíšení 720p pri rýchlosti až 60 snímok za sekundu. Svietivosť projektora je 30 ANSI lúmenov, čo je porovnateľné so 150 lúmenmi štandardného DLP projektora. Neprítomnosť žiarovky alebo LED diódy by malo znamenať, že projektor bude svietiť celé veky.

Vreckový laserový projektor Nebra AnyBeam.

ANyBeam sa pripája k smartfónu, tabletu, počítaču, notebooku, či k televízoru s Fire TV alebo Chromecast cez rozhranie HDMI. Má zabudovaný 1 W reproduktor a nechýba ani 3,5 mm audio konektor pre pripojenie slúchadiel alebo externého reproduktora s vyšším výkonom. Na spodnej strane projektora sa nachádza štandardný závit pre montáž na statív. Pre napájanie projektora však bude používateľ potrebovať externú powerbanku alebo pripojí projektor napríklad k notebooku cez port USB.

Vreckový laserový projektor Nebra AnyBeam.

K dispozícii sú ďalšie tri variácie projektora AnyBeam, počnúc modelom Dev Kit bez krytu, ktorý umožní tvorcom si pre zariadenie vytvoriť vlastný jedinečný kryt prostredníctvom technológie 3D tlače. Ďalším modelom je HAT, čo je skratka pre Hardware Attached on Top. Je to teda rozširujúca doska s projektorom, ktorá zapadne do konektora GPIO vo vývojárskej doske Raspberry Pi. Posledným modelom je Monster Ball v podobe gule s priemerom 10 centimetrov. To už nie je taká vrecková forma, ako pôvodné zariadenie, no vyzerá štýlovejšie a dá sa prepojiť s doskou Raspberry Pi Zero W.

Model AnyBeam HAT.

Všetky modely vreckových laserových projektorov AnyBeam umiestnila spoločnosť Nebra na portál Kickstarter. Cena za samostatný AnyBeam sa začína od 219 libier (cca 257 euro), model Dev Kit alebo HAT vyjde na 189 libier (asi 222 euro) a Monster Ball stojí 249 libier (približne 292 euro). Ak všetko pôjde podľa plánov, distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v auguste.

Model AnyBeam Monster Ball.