Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 92

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S jarou prichádzajú aj čoraz častejšie výlety do prírody. Presne tam pritom smerujeme často aj s batohom. V tomto smere sa pritom istí vývojári zamerali na to, aby bol ich ruksak oveľa ľahší a zároveň odbremenil chrbát. K tomu všetkému použili jednoducho len vzduch a ľudské pľúca.

Dobrá opora chrbta a ramien zvyšuje hmotnosť batohov, no a ochrana pre notebooky a fotoaparáty si vyžaduje väčšie rozmery výsteliek plecniakov. Toto všetko však rieši nový batoh VEER 18 L Pack, ktorý je navrhnutý pre jednodenné výlety a kratšie túry. Dá sa zložiť tak, aby sám pri prevoze nezaberal veľa miesta v batožine. Po príchode na miesto ho používateľ jednoducho rozloží a ústami nafúkne chrbtový panel pre vystuženie. Tí, ktorí na svojich výletoch aj radi dokumentujú zážitky, no nechcú riskovať poškodenie drahého fotografického vybavenia, môžu využiť i nafukovací bezpečnostný box pre fotoaparát.

Na rozdiel od komplikovaných zvieracích robotov, pre zábavu domácich miláčikov, má GomiBall formu motorizovanej loptičky s Bluetooth pripojením, ktorú je možné ovládať na diaľku prostredníctvom mobilnej aplikácie. Používateľ môže časovo nastaviť automatický štart loptičky a jej pohybové cykly, takže sa loptička autonómne pohybuje po podlahe, zatiaľ čo je majiteľ domáceho miláčika mimo domova. Pre zvýšenie atraktivity detegujú integrované snímače, kedy pes alebo mačka do loptičky zahryzne. Následne sa spustí jemné vibrovanie. Samozrejme, že zariadenie je odolné a vodotesné, pričom vonkajší plášť je vyrobený zo zdraviu neškodného polykarbonátu.

Nosiť pri sebe spleť napájacích káblov k rôznym zariadeniam rozhodne nie je pohodlné. Riešením by však mohol byť univerzálny kábel 5 v 1 s názvom High Five. Ten dokáže napájať zariadenia z portu USB-A alebo USB-C, pričom na opačnej strane sa nachádza výstupný port micro-USB a USB-C. Do adaptéra sa potom cez USB-C dá pripojiť kábel s konektorom Lightning, ktorý zároveň duplikuje aj port micro-USB. Okrem všestrannosti príde vhod aj veľkosť tohto riešenia. Celé zariadenie meria menej ako 7 centimetrov a váži len 15 gramov, vďaka čomu sa bez problémov zmestí aj na kľúčenku.

Kompaktný projektor PIQO má podobu kocky so stranami dlhými 5,7 centimetra, a ktorá váži 210 gramov. V nej je zabalený dotykový ovládací panel, batéria s výdržou až 5 hodín prehrávania videa, pár reproduktorov a gravitačný snímač, ktorý automaticky koriguje skreslené uhly obrazu. Projektor PIQO má rozlíšenie 1080p a hoci je jeho svetelnosť len 200 lúmenov, bez problémov premietne obsah na plochu s uhlopriečkou až 240 palcov, čiže viac ako 6 metrov. Funguje i v režime Bluetooth reproduktora a okrem diaľkového ovládača má k dispozícii aj malý statív.