Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 93

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
16. 4. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

To ako vyzerá príroda okolo nás, by mal mať na pamäti každý. Pomôžeme tým, že sa budeme vonku správať uvedomelo a odpad si z výletu prinesieme domov a zároveň by sme ho mali aj triediť. Toto sa snažila využiť skupina inovátorov z Veľkej Británie a predstavte si, že z plastového odpadu tvoria bezdrôtové reproduktory.

Plastový odpad je prekliatím modernej doby. Dizajnové štúdio Gomi z Veľkej Británie chce preto pomôcť tak, že z nerecyklovateľných flexibilných plastov vytvára bezdrôtové reproduktory. Každý kus je vyrobený zo 100 plastových vriec, ktoré sa roztavia, stlačia a vyformujú sa do troch dielov tela reproduktora. Vďaka imitácii mramorových vzorov sú jednotlivé kusy jedinečné. Bezdrôtový reproduktor Gomi má batériu s kapacitou 20 000 mAh. Tá umožní až 18 hodinové prehrávanie na jedno nabitie a cez port USB-C poslúži aj pre nabíjanie iných mobilných zariadení.

Existuje síce množstvo prenosných skladacích stoličiek, no HoverChair sľubuje ešte vyššiu mieru komfortu vďaka svojmu dizajnu. Táto stolička sa totiž dá jednoducho zavesiť na konár stromu alebo na inú opornú konštrukciu. Používateľ si potom, už len pomocou nastaviteľného popruhu, doladí výšku sedenia. Sedadlo je vyplnené vzduchom, zatiaľ čo sieťovaná opierka pre chrbát zabráni poteniu. Visiaca stolička HoverChair má vrecká pre bezpečné ukladanie smartfónov, fliaš, kníh a iných vecí, ktoré tak budú hneď po ruke. K dispozícii je aj voliteľná opora pre unavené nohy, takže sa používateľ vôbec nemusí dotýkať zeme.

Cyklistické osvetlenie Zarathustra je zabudované priamo do rukovätí bicykla. Stlačením tlačidla palcom na každej strane začnú postupne blikať krúžky s 20timi LED diódami, čím signalizujú to, že cyklista zabáča. Krúžky môžu svietiť aj trvalo a dajú sa tak použiť ako klasické svetlá, alebo súčasne blikajú ako výstražné svetlá. Navyše senzory, ktoré sú namontované pod každou brzdovou páčkou, pri brzdení aktivujú červenú farbu osvetlenia, ktoré tak poslúži ako brzdové svetlo. Používateľ si vie cez mobilnú aplikáciu skontrolovať stav nabitia batérie a môže si v nej nastaviť jas a farbu osvetlenia.

Dron MetaFly zaujme svojou nezvyčajnou podobou veľkého hmyzu. Váži menej ako 10 gramov a meria 19 centimetrov. Namiesto vrtúľ lieta tento dron pomocou dvojice akoby hmyzích krídiel. Tie sú ovládané mechanickým motorom s hliníkovým chladičom. Batéria poskytne výdrž pre asi 8 minút letu a dobíja sa bezdrôtovo z dvoj kanálového rádiového ovládača, ktorý je sám napájaný štyrmi batériami typu AAA. Hmyzí dron MetaFly dosiahne maximálnu rýchlosť 18 km za hodinu a jeho telo a krídla sú vyrobené z flexibilných materiálov, takže by sa nemal poškodiť po prípadnom náraze do prekážky.