Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 100

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 8. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

LED svetlá sú rozhodne vynálezom, ktorý ľudstvo posunul výrazne dopredu. Ich minimálna spotreba a maximálna svietivosť by prekvapila aj Edisona. Svietidiel s týmto zdrojom je dnes neúrekom, no koľko poznáte takých, ktoré namiesto elektrickej energie poháňa olej, podobne ako v petrolejke, a dokonca to môže byť olej priamo z vašej kuchyne.

LED lampa Lumir K chce byť ideálnou kombináciou prenosného, dostupného a bezpečného zdroja svetla najmä pre ľudí žijúcich v rozvojových krajinách. Namiesto petroleja totiž ako palivo využíva bežný potravinársky olej na vyprážanie, ktorý sa naleje do malého kanistra s knôtom. Po jeho zapálení sa senzory v lampe zohrejú a pomocou termoelektrického efektu rozsvietia LED diódy. Tie vydávajú až 100 krát jasnejšie svetlo ako sviečka, pričom za hodinu svietenia spotrebujú len 5 ml oleja. Lampa sa dá navyše zložiť, pre jednoduchšie skladovanie.

Čínsky výrobca DJI sa pustil už aj do oblasti robotiky a vytvoril svojho prvého malého robota, ktorý deťom prinesie pohľad do sveta umelej inteligencie, programovania a robotiky. Robot s názvom RoboMaster S1 prichádza k malým používateľom v jednotlivých moduloch, a tak si ho môžu deti skúsiť samé poskladať. Robot je vybavený množstvom inteligentných funkcií, medzi ktoré patrí automatické sledovanie trasy na podlahe, rozpoznávanie až 44och rôznych druhov vizuálnych značiek, sledovanie používateľa vo svojom zornom poli a reagovanie na gestá jeho rúk, či vykonávanie jedinečných pohybov. Pokročilejší používatelia môžu funkcie robota prispôsobiť programovaním v prostredí Scratch 3.0 a Python. No vďaka infračerveným lúčom a kanónu, ktorý strieľa gélové guľôčky, si deti s robotmi môžu užiť aj voľnejšiu zábavu.

Po úspechu s hernou konzolou Switch sa spoločnosť Nintendo rozhodla hráčom poskytnúť jej novú variáciu s názvom Switch Lite. Tá je navrhnutá ako vreckové zariadenie pre pohodlné hranie, kdekoľvek sa používateľ práve nachádza. Herná konzola Switch Lite má v porovnaní so starším súrodencom menší 5,5 palcový displej a herné ovládače Joy-Cons sú pevne integrované v jej tele. No používateľ si k nim môže bezdrôtovo pripojiť aj ďalší pár. Keďže Switch Lite nepodporuje stolný režim hrania, niektoré tituly môžu mať určité obmedzenia. Vďaka kompaktnejším rozmerom môžu hráči vyťažiť z dlhšej výdrže batérie, ktorá sa pohybuje od 3 do 7 hodín, v závislosti od náročnosti hraných hier. Táto vrecková herná konzola bude dostupná v žltej, sivej a tyrkysovej farbe.

Skladacej kempingovej stoličke BTR sa podarilo v sebe skombinovať pohodlie s vysokou prenosnosťou. Postará sa o to otočný teleskopický mechanizmus, ktorý umožní, aby sa tri nohy stoličky, vyrobené z hliníka, dali rýchlo predĺžiť, keď nastane čas na odpočinok alebo rýchlo zložiť, ak treba vyraziť na cestu. Mechanizmus je navrhnutý tak, aby podporoval vyššiu stabilitu počas sedenia na sedadle vyrobenom z nylonu. Kempingová stolička BTR, napriek svojej nízkej hmotnosti len 346 gramov, dokáže udržať aj statnejšieho chlapa s váhou do 120 kilogramov. K dispozícii sú dva modely s výškou 35 a 43 centimetrov v oranžovej, čiernej a modrej farbe.