Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 122

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 122
Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
23. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Japonský Panasonic sa snaží posunúť hranice technológií pre televízory. Ešte pred časom totiž predviedol prototyp transparentného OLED displeja. Ten sa najviac podobá sklenenej tabuli zasadenej do rámu s dreveným povrchom. V pokojnom režime tak prirodzene splynie s moderným obytným priestorom. V momente, keď sa zariadenie zapne, premení sa na OLED displej. Zariadenie je vyrobené z dreva, kovu a skla. Technické časti sú ukryté v ráme s dreveným povrchom, ktorý zároveň plní funkciu stojana zariadenia. V ráme je tiež decentne umiestnený osvetľujúci prvok, ktorý má pomôcť umocniť atmosféru a zážitok zo sledovania. Transparentný OLED je výsledkom spolupráce Panasonicu s firmou Vitra, ktorá poskytla odborné znalosti v oblasti dizajnu a konštrukcie nábytku.

Čínska spoločnosť DJI má ďalšieho člena rodiny skladacích dronov Mavic. Je ním model s označením Mavic Mini, ktorý sa dá zložiť až do rozmerov dlane. Dron je počas letu schopný nakrúcať videá v rozlíšení 2,7K. Postará sa o to kamera so snímacím čipom s veľkosťou o niečo menšou ako pol palca. Citlivosť ISO sa pohybuje v rozmedzí 100 až 3 200. Otrasy kamery pri lete vyrovnáva trojosový motorizovaný stabilizačný záves. Letový čas Mavicu Mini patrí k najdlhším v tejto veľkostnej kategórii. Batéria totiž poskytne na jedno nabitie výdrž až pre 30 minút letu. Keď je dron zložený, meria len 13 centimetrov na dĺžku, necelých 6 na šírku a zhruba 7 centimetrov na výšku. Po jeho rozložení sa však rozmery zmenia na takmer 25 centimetrov na dĺžku a 29 na šírku. Dron pritom váži len 249 gramov, a to aj vrátane batérie.

Dokáže letieť maximálnou horizontálnou rýchlosťou 13 metrov za sekundu, čo je asi 47 km za hodinu. Integrovaný modul GPS a dvojpásmová Wi-Fi zabezpečia živé vysielanie záberov v HD rozlíšení, zatiaľ čo používateľ ovláda dron pomocou diaľkového ovládača. Vizuálne senzory, ktoré smerujú nadol, pomáhajú dronu pri vznášaní sa a lietaní a tiež zisťujú presné pristátie vonku aj vo vnútri budov. S novým hardvérom pritom výrobca vybavil používateľa aj novou aplikáciou pre operačné systémy iOS a Android, ktorá obsahuje návody na lietanie s dronom a predvolené šablóny pre kreatívne lietanie.

Mnohým ľuďom záleží na výzore, vrátane oblečenia. No spojiť štýlovosť s eleganciou a pohodlnosťou, najmä počas cestovania, nie je jednoduché. Aj preto sa skupina ľudí, v korporácií Baubax, rozhodla, že sa o to pokúsi. Výsledkom ich vývoja sa tak stali nohavice, ktoré v sebe spájajú komfort a funkčnosť, popri trendovom vzhľade. Základom oblečenia sa tak stala špeciálna zmes bambusu a prírodnej ovčej vlny - Merino. Kým bambus zabezpečí chladiaci účinok, merino zasa izolačnú vrstvu. Merino však zároveň pomáha odvádzať vlhkosť, ktorú pohltil bambus. Spojenie materiálov pomocou nových technológií prinieslo oblečeniu oveľa menšiu hmotnosť, v porovnaní s inými odevmi a pri cestovaní sa dá zložiť do menšieho priestoru. Zároveň sú veci odolné voči tekutinám ako je káva, pivo, či víno. Materiál aj lepšie dýcha, a tak sa podľa výrobcu nedržia vo veciach pachy a až 3 dni ich preto netreba prať. Používateľov by mohla zároveň potešiť aj odolnosť voči UV žiareniu.