Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 123

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
27. 12. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Prejsť s klasickým bicyklom na miesta, ktoré sú vzdialené v teréne aj niekoľko desiatok kilometrov, nie je pre každého. Niekto si radšej posedí v reštaurácii. No pre tých aktívnejších sa začali objavovať známe „e-bajky“. Dnes sa však mnoho vývojárov sústredí aj na zariadenia, ktorými si dokážete „e-bajk“ z bežného bicykla. Nech sa páči, tu je jedno také.

Súprava Switch Kit dokáže premeniť rôzne typy bežných bicyklov na elektrické. Skladá sa z predného kolesa s 250 wattovým elektromotorom v jeho náboji, držiaka namontovaného na riadidlách bicykla a vodotesného napájacieho zdroja s batériou a elektronikou, ktorý sa zacvakne do tohto držiaka. Napájacia jednotka váži len 1,5 kilogramu a jazdec si môže vybrať z piatich úrovní elektrickej asistencie. Lítium-iónová batéria poskytne na jedno nabitie dojazd až 50 kilometrov, pričom maximálna rýchlosť je obmedzená na 24 km / h. Ak sa používateľ rozhodne, že si chce zajazdiť bez elektrickej asistencie, stačí napájaciu jednotku jednoducho vytiahnuť z držiaka.

Okuliare HiiDii sú navrhnuté pre ovládanie počítača, notebooku, tabletu či smartfónu bez použitia rúk, len pomocou žmurkania. Okuliare majú v pravej časti rámu za uchom integrované gyroskopické senzory, ktoré snímajú pohyby hlavy nositeľa, zatiaľ čo senzory v nosnej opierke identifikujú potiahnutie pokožky, ktoré sprevádza žmurkanie očí. Systém zaregistruje len úmyselné žmurknutie a prostredníctvom Bluetooth pripojenia ho prevedie ako ekvivalent kliknutia kurzorom na obrazovke počítača či iného zariadenia. Ak používateľ zažmurká dvakrát, vykoná sa dvojité kliknutie pre výber položky. Ak rýchlo dvakrát zažmurká, aktivuje sa funkcia podržania položky. Smer a vzdialenosť presunutia položky sa určuje naklonením hlavy. Následným ďalším žmurknutím sa položka uvoľní.

Ručná tlačiareň PrinCube sa môže pochváliť tým, že okrem papiera dokáže farebne tlačiť na takmer akýkoľvek hladký povrch. Táto mini atramentová tlačiareň komunikuje prostredníctvom Wi-Fi pripojenia s aplikáciou na smartfóne alebo na počítači. Používateľ si môže v aplikácii vytvoriť farebný text alebo importovať text, fotografie či inú grafiku, ktoré sa potom prenesú do zabudovanej pamäte v tlačiarni. Zvolený obsah sa tlačí tak, že používateľ ručne pohybuje s tlačiarňou PrinCube vo vodorovnom smere. Jedna trojfarebná atramentová kazeta pritom vydrží tlač na viac ako 400 kusov papiera formátu A4. K výbave patrí aj pomocné pravítko, ktoré pomáha tlačiť fotografie alebo väčšiu grafiku vo viacerých horizontálnych pásoch, či vytlačiť správy skladajúce sa z viacerých riadkov textu.

Včelári často otvárajú svoje úle, aby ich skontrolovali, no tým môžu stresovať včely vo vnútri. Pomôcť by preto mohlo zaujímavé zariadenie s názvom BEEP. To sa umiestni ako základňa pod existujúci úľ a odtiaľ nepretržite monitoruje hmotnosť úľa, jeho vnútornú teplotu a hladinu hluku včiel. Teplota a hluk sa merajú pomocou káblov so senzorom a mikrofónom, ktoré sa natiahnu zo základne do úľa. Každých 15 minút sa potom základňa sama aktivuje a bezdrôtovo odošle namerané údaje do sprievodnej mobilnej aplikácie. Pokles hmotnosti úľa môže včelárovi naznačiť, že sa kolónia včiel rojí, znížila sa produkcia medu alebo úľ nebodaj spadol. Znížená teplota v úle môže znamenať, že kráľovná prestala s reprodukčným procesom, zatiaľ čo pokles hladiny hluku v úle naznačuje zníženú aktivitu včiel, pravdepodobne v dôsledku choroby.

Štúdiové slúchadlá V-Moda M-200 sú navrhnuté pre profesionálnych hudobníkov a tvorcov zvukového obsahu. Podľa slov výrobcu poskytujú „plný, priestranný a priezračne čistý zvuk“. Potvrdzuje to aj certifikácia Hi-Res Audio od organizácie Japan Audio Society. Slúchadlá sú vybavené 50 mm neodymovými meničmi pre vyvážený rozsah tónov od 5 hertzov až do 40 kilohertzov. Pochváliť sa môžu aj impedanciou 30 ohmov a citlivosťou až 101,5 decibelov. Vnútorný priestor klapiek na uši je dostatočne veľký pre poskytnutie priestrannejšieho pocitu zo zvuku a odnímateľné penové vankúše sú odolné voči potu.