Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 126

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Čo by sa stalo, ak by nás chcel nejaký humanoid objať? Objatie by mohlo byť veľmi slabé, aby nám neublížilo, alebo naopak až bolestivé. Jednoducho na to asi treba cit, že. Kde je teda miera v sile dotykov pre roboty? Vedci sa to snažili objasniť a myslím si, že sa im podaril naozaj husársky kúsok.

Výskumníci z Technickej univerzity v Mníchove sa už niekoľko rokov zaoberajú vývojom elektronickej kože, ktorá sa skladá z malých šesťuholníkových doštičiek. Pred nedávnom pritom tím vytvoril prvého humanoidného robota v ľudskej veľkosti, ktorého celé telo je pokryté umelou kožou s až 1 260-timi doštičkami. Tie sú vybavené senzormi pre meranie vzdialenosti, tlaku, teploty a zrýchlenia. Aby dáta z takéhoto obrovského množstva senzorov nepreťažili výpočtové systémy, inšpirovala sa elektronická koža ľudským nervovým systémom. Namiesto toho, aby neustále informovala o každom pocite, sa teda sústredí na nové vnemy. Vďaka senzorom je robot schopný napríklad objať človeka bez toho, aby mu nejako ublížil. Využitie tejto citlivej elektronickej pokožky vidí tím v oblastiach ako je ošetrovateľská starostlivosť a všade tam, kde sú roboty v úzkom kontakte s ľuďmi.

Mačky sú zvedavé a spoločenské tvory, no keď zostanú samé doma, zvyčajne sa nudia a preležia aj celý deň. S trochou pohybu a zábavy by im však mohol pomôcť robot Ebo. Ten má malé guľovité telo, s ktorým sa dokáže autonómne pohybovať po domácnosti. Jeho nepravidelné pohyby napodobňujú pohyb zvieraťa, pričom vytvára aj zvuky a na jeho LED displeji svieti dvojica digitálnych očí. Nechýba ani laserové ukazovadlo a na hlavu robota sa dá pripevniť perie alebo šnúrka na hranie. Toto všetko by malo upútať pozornosť aj tej najlenivejšej mačky. Robot Ebo si vie naskenovať celý priestor na hranie a potom využíva senzory, aby sa vyhol prekážkam. Je vybavený aj kamerou a mikrofónom, takže používateľ môže cez mobilnú aplikáciu sledovať a prihovárať sa k mačke na diaľku. Aplikácia tiež poslúži na nastavenie časov pre aktivovanie robota či úpravu a zdieľanie nasnímaných fotografií a videí.

Neformálne sako AIR Blazer je vyrobené zo špeciálne vytvorenej formy modalu, prírodného celulózového materiálu, ktorý je hladký a priedušný. Vývojári vtkali vlákna modalu do textílie s mikro otvormi, aby ešte viac zvýšili priedušnosť saka, zatiaľ čo pridali pružný elastan. Výsledkom je látka so vzhľadom luxusnej vlny, ale s väčšou priedušnosťou, ktorá je tiež odolná proti pokrčeniu a umožňuje voľný pohyb v ľubovoľnom smere. Látka saka navyše obsahuje nanotechnológie pre odpudzovanie tekutín, spolu s časticami striebra, ktoré zastavia množenie sa baktérií, ktoré spôsobujú zápach. Sako Air Blazer váži len 200 gramov a vďaka retiazkovému stehu a otočným chlopniam sa dá dokonca nosiť obojstranne. Z jednej strany je tak sako bez vzoru a po pretočení má štvorčekový vzor.

Britskí vývojári pred niekoľkými rokmi predstavili takzvaný orbitálny batoh Wolffepack. Ten sa vyznačuje tým, že jeho ramenné popruhy sú pevne spojené s nosným rámom, ku ktorému je batoh pripojený pomocou silných šnúr. Potiahnutím za uvoľňovací mechanizmus tak môže používateľ jednoducho pretočiť batoh dopredu bez toho, aby ho musel zložiť z pliec. Nový model s názvom Wolffepack Modula si navyše prináša tri úložné moduly pre lepšie usporiadanie vecí v batohu. K dispozícii je ochranné puzdro pre 13 až 15 palcové notebooky, ďalej puzdro, ktoré slúži ako organizér pre odkladanie pier, vizitiek, káblov a iných drobných vecí a technologický modul puzdra, do ktorého sa dajú uložiť nabíjačky, prenosné batérie, úložné jednotky a ďalšia technika. Používateľ môže využiť iba samotný priestor batohu s objemom 21 litrov, alebo do neho vloží jeden, dva či všetky tri úložné moduly.