Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 129

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
30. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Rozhodne nie je v technologickom svete tak často vidieť to, že výrobca podporuje konkurenčné produkty. Philips sa to však rozhodol zmeniť a na svet uviedol zaujímavý diaľkový ovládač, o ktorom hovorí, že je už od začiatku nastavený na používanie s televízormi Samsung a s multimediálnymi zariadeniami ROKU. No ocenenie z oblasti inovácií získal na výstave CES 2020 najmä kvôli spojeniu viacerých ovládačov do jediného.

Univerzálne diaľkové ovládanie, ktoré pre Philips navrhli vývojári z Jasco, dokáže používateľ veľmi jednoducho zadaním kódu alebo automatickým vyhľadávaním, naprogramovať pre používanie až 4 rôznych zariadení. Obsahuje rozsiahlu knižnicu kódov tisícov diaľkových ovládačov najnovších zariadení v oblasti obrazu a zvuku. Zaujímavosťou je aj integrovaná kolíska s ďalším, menším diaľkovým ovládačom pre ovládanie streamovacích zariadení Roku alebo Fire TV.

Aj telesne postihnutí ľudia si môžu zjednodušiť život pomocou robotických inovácií. Príkladom je elektrický invalidný vozík WHILL z dielne Panasonic Avionics Corporation. Ten je vybavený snímačmi pre rozpoznávanie objektov a autonómnym riadiacim softvérom. Zároveň má robotickú technológiu asistencie, ktorá zaisťuje bezpečný a pohodlný pohyb v interiéri. WHILL má v sebe aj automatické brzdenie, aby sa zabránilo kolíziám, ďalej autonómnu mobilitu a rovnako aj automatickú funkciu pre uľahčenie cestovania postihnutých v skupine.

Priame a ostré slnko, ktoré udrie do očí vodiča, býva aj príčinou dopravných nehôd. Tento efekt sa dá zmierniť manuálnou slnečnou clonou, ktorou sú autá vybavené. No tá výrazne zníži zorné pole vodiča. Vyriešiť sa to však rozhodli vývojári spoločnosti Bosch pomocou digitálnej slnečnej clony s názvom Virtual Visor. Ide teda doslova o virtuálny priezor, ktorý tradičnú slnečnú clonu vozidla nahrádza priehľadným displejom z tekutých kryštálov. Zariadenie potom, s využitím monitorovacej kamery, inteligentne blokuje len tú časť clony, kde by slnko zasiahlo oči vodiča. Zvyšok priezoru pritom zostane úplne priehľadný. Takáto inovácia výrazne zlepšuje viditeľnosť cez clonu a súčasne automatizuje jej nastavenie. Vodič sa teda naplno sústredí na cestu pred sebou. Virtuálny priezor tak blokuje len slnko a nie vodičov výhľad.