Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 130

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
31. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Diabetes mellitus, jednoducho cukrovka - ochorenie, ktoré trápi mnoho ľudí aj na Slovensku. Porucha tvorby hormónu, takzvaného inzulínu, si vyžaduje jeho dodávanie do tela, no a pri ochorení sa tiež žiada monitorovanie hladiny cukru v krvi. Vývojári sa však snažia o to, aby na takéto zisťovanie už krv potrebná nebola. Celkom ma prekvapilo, že sa to dá. Dokonca som na výstave CES 2020 našiel už reálne hodinky s názvom Glutrac, ktoré hladinu cukru monitorujú kontinuálne.

Najmä diabetikom už dlhé roky znepríjemňuje život monitorovanie hladiny cukru v krvi. Pre každé zistenie si totiž musia odobrať kvapku krvi, najčastejšie z prsta. Podľa vývojárov zo spoločnosti Glutrac je však tomu koniec. Ich hodinky si totiž prinášajú optické senzory, ktoré pomáhajú hladinu cukru analyzovať z pokožky. Základom je však osobná kalibrácia zariadenia len pre jediného používateľa. Až potom sú podľa výrobcu výsledky na 97 percent zhodné s meraním z krvi. Podmienkou fungovania je to, že sú hodinky spojené s aplikáciou v mobilnom telefóne.

Neinvazívna metóda, ktorá sa vyvíja už od rok 2013, pritom používa sériu dômyselných algoritmov. Dáta tak putujú do medického cloudu, tam sa spracujú a výsledok sa pošle do aplikácie. V nej si dokáže pacient prezerať a zároveň aj merať úroveň cukru v krvi dokonca aj kontinuálne počas celého dňa. Samozrejmosťou je pritom nastavenia alarmov, v prípade veľkého výkyvu hodnôt, prípadne aj zasielanie správ ošetrujúcemu lekárovi.

Sony sa už tiež rozhodla pridať ruku k dielu pri vývoji mobility. Zvlášť tej elektrickej. Príkladom je prototyp vozidla VISION-S, ktorého ladné krivky očarili zrejme všetkých návštevníkov výstavy CES 2020. Auto chce vybaviť až 33mi novodobými senzormi, vrátane svojich CMOS kamier, ktoré budú monitorovať nielen dianie okolo auta ale aj v ňom. Takto chce výrobca prispieť k zvýšeniu bezpečnosti všetkých účastníkov premávky.

Takmer 2,5 tonový stroj si prinesie 200 kilowatttový výkon pre predné kolesá a rovnako aj pre zadné. Táto sila auto zrýchli na stovku len za 4,8 sekundy a pomôže dosiahnuť maximálnu rýchlosť takmer 240 kilometrov za hodinu. O veľkosti batérií a teda aj dojazde sa však zatiaľ nehovorí.

O priazeň spotrebiteľov bojovali na výstave CES 2020 aj pomôcky pre mamičky s malými deťmi. Príznačný názov nesú výrobky 4Mothers. Ide o sériu robotických kolísok, za ktorými stojí výskum v oblasti uspávania detí. Ten sa preniesol do zariadení, ktoré majú kĺbový podstavec. Vďaka nemu je potom pohyb kolísky naprogramovaný tak, aby sa dieťatko po uložení do kolísky čo najrýchlejšie utíšilo a ešte aj zaspalo. Mamičky tak môžu mať viac času na vlastnú regeneráciu.

Minimalistický hudobný nástroj Orba je navrhnutý ako prenosný syntetizátor, looper a MIDI ovládač pre komponovanie hudby priamo v dlani používateľa. Ten má na výber zo štyroch režimov, pre bubny, basy, strunové nástroje či režim tónov. Všetky môžu byť vrstvené tak, aby pomocou prehrávania slučiek vytvorili celú skladbu. Na vrchu zariadenia sa nachádza osem dotykových plôch, ktoré sú schopné zaregistrovať poklepanie, posúvanie prsta a vibráto.

Citlivé pohybové senzory vo vnútri môžu navyše spustiť rôzne efekty, keď používateľ so zariadením máva, nakláňa ho alebo s ním trasie. Vytvorená skladba alebo rytmy sa dajú vypočuť cez vstavaný reproduktor. K dispozícii je mobilná aplikácia pre ladenie nástrojov a zvukov či export a zdieľanie skladieb. Syntetizátor Orba sa dá prepojiť cez Bluetooth alebo USB-C port aj s počítačom a podporuje množstvo profesionálnych nahrávacích programov.