Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentný prsteň magneticky sleduje polohu vášho prsta

Inteligentný prsteň magneticky sleduje polohu vášho prsta
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 2. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci existujú prototypy rozhraní pre ovládanie počítača, ktoré sú schopné sledovať pohyb všetkých piatich prstov na ruke, bývajú príliš zložité a povedzme si úprimne, ovládanie zariadení stále záleží najmä na ukazováku. A práve na ukazovák cieli experimentálny systém s názvom AuraRing.

Prototyp systému bol vyvinutý tímom výskumníkov z univerzity vo Washingotne a v skutočnosti pozostáva z dvoch častí: z krúžku, ktorý sa nosí ako prsteň na ukazováku a z elektronického náramku, ktorý sa nosí na zápästí tej istej ruky. Prsteň je vyrobený pomocou 3D tlače a okolo jeho tela je navinutá cievka z medeného drôtu. Elektrický prúd prechádzajúci týmto drôtom vytvára oscilujúce magnetické pole, ktoré zachytávajú tri snímacie cievky v náramku. Pri pohybe prsta sa mení napätie vyvolané v každej z týchto cievok.

Okolo prototypu prsteňa AuraRing je 800x ovinutá cievka z medeného drôtu.

Systém AuraRing je schopný kontinuálnym porovnávaním napätia v troch senzoroch zistiť, kde sa nachádza prsteň vzhľadom na náramok a teda identifikuje polohu prsta, na ktorom je prsteň. Navyše dokáže detegovať výrazný pohyb prsta, ako je poklepanie či švihnutie. Súčasný prototyp technológie má rozlíšenie snímača jednu desatinu milimetra a má zvyčajne presnosť do 4,4 milimetra.

Súčasťou systému AuraRing je elektronický náramok komunikujúci s prsteňom.

Výskumníci už systém AuraRing úspešne použili na úlohy, ako je písanie jednoduchých správ prstom či výber objektov v prostrediach virtuálnej reality. Elektronika na zápästí by sa dala prípadne začleniť do inteligentných hodiniek, pričom jediným potrebným doplnkovým hardvérom by zostal prsteň. Táto technológia by si potom mohla nájsť uplatnenie v aplikáciách, ako je napríklad bezdrôtové ovládanie smartfónov, prenos pohybu do avatarov v hrách alebo dokonca ako medicínsky nástroj pre sledovanie chvenia rúk u ľudí s Parkinsonovou chorobou.

Výskumníci už systém AuraRing úspešne použili na úlohy, ako je písanie jednoduchých správ prstom.