Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Výber technologických zaujímavostí - Techpedia NEWS 141

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V krátkom video bloku vám prinášame technologické zaujímavosti a inovácie, ktoré si pre nás prichystali vedci, vývojári a výrobcovia z celého sveta.

Vinári pozor, aj tí domáci. Asi najväčšou nočnou morou je ponúknuť svoj zlatý mok vo veľmi zlej kondícii. Spôsobiť ju môže naozaj čokoľvek, aj taká oxidácia. Stačí nechať doma pár dní otvorenú fľašu vína a môžete sa o tom presvedčiť sami. Aj preto sa, zatiaľ do domácností, dostáva nové moderné zariadenie, ktoré vám s dávkovaním vína pomôže a život moku z otvorenej fľaše vraj dokáže predĺžiť až na neuveriteľnú polovicu roka.

Podávať víno s presnou odporúčanou teplotou a udržať ho po otvorení aj dlhší čas, aby si zachovalo svoju charakteristickú chuť, nie je jednoduché. Pomôcť by však mohol dávkovač Albicchiere, ktorý uchová tento obľúbený nápoj z hrozna v ideálnej teplote. Používateľ len naleje nápoj z fľaše do inteligentného vrecka, ktoré vloží ho do dávkovača. Systém rozpozná o aký druh nápoja ide a podľa toho automaticky nastaví teplotu. Používateľ si vie cez mobilnú aplikáciu manuálne nastaviť teplotu podľa svojich preferencií. Po každom naliatí sa vrecko v stroji vzduchotesne uzatvorí, vďaka čomu sa dajú meniť vrecká s rôznymi druhmi vín. Výrobca tvrdí, že vrecko chráni pred UV žiarením a oxidáciou, takže víno môže zostať chutné až 6 mesiacov po prvom servírovaní z dávkovača.

Multifunkčný nástroj Mawst má tvar náboja a je teda dostatočne malý na to, aby sa dal pohodlne nosiť na kľúčenke alebo zavesený na krku. Skladá sa z mosadznej vrchnej kapsuly, ktorá pripomína projektil náboja a zaskrutkuje sa do základne s neodymovým magnetom. V základni je integrovaný držiak pre zaistenie dodávanej trojice bitov. Používateľ má k dispozícii bit s krížovým skrutkovačom, bit s plochým skrutkovačom a bit so skosenou čepeľou na rezanie. Držiak na bity je vyrobený v štandardnej veľkosti, takže sa dá zvoliť akýkoľvek iný bit, ktorý vyhovuje danej úlohe. K dispozícii sú tri verzie multifunkčného nástroja. Tie sa od seba líšia základňou, ktorá je buď z hladkého hliníka, vrúbkovaného hliníka alebo z hladkého titánu.

Plastové príbory na jedno použitie sú obrovským zdrojom odpadu, no našťastie prichádzajú vývojári s ekologickejšími alternatívami. Príkladom je aj súprava skladacieho noža a vidličky Forkanife. Príbor je vyrobený z nehrdzavejúcej ocele, pričom nôž aj vidlička majú po rozložení dĺžku 140 milimetrov. V tejto polohe ich pevne udrží zaisťovacia západka, ktorá je umiestnená v polovici príboru. Po použití a umytí sa dá príbor Forkanife zložiť na polovičnú dĺžku a zasunúť do tuhého puzdra na prenášanie, ktoré je vyrobené z recyklovaného plastu. Súprava s celkovou hmotnosťou 53 gramov sa tak bez problémov zmestí priamo do vrecka nohavíc alebo sa dá uložiť do jedného z priečinkov pre kreditnú kartu v peňaženke používateľa.