Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Yamaha „sfúkla“ autenticky znejúci digitálny saxofón YDS-150

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Yamaha predstavila YDS-150, digitálny saxofón prvý svojho druhu, ktorý prináša autentický zážitok z akustického hudobného nástroja. A to od zvuku, ktorý vydáva, cez klapky, až po senzorickú spätnú väzbu pre hudobníka.

Tam, kde niektoré MIDI dychové nástroje trocha zaostávajú v štruktúre klapiek, ktoré stláčaním a priliehaním k telu vytvárajú jednotlivé tóny, digitálny saxofón Yamaha YDS-150 v podstate replikuje umiestnenie klapiek tradičného saxofónu. Tým sa podarilo dosiahnuť dôverný pocit z ich pôsobenia pre skúsených hudobníkov a autentické nastavenie pre nových, ktorí prvýkrát prichádzajú s nástrojom do kontaktu.

Digitálny saxofón Yamaha YDS-150.

Yamaha tvrdí, že používatelia sa môžu tešiť aj na vylepšený akustický zážitok. Je to možné vďaka patentovanému integrovanému akustickému systému Bell, kde sú zvuk a vibrácie z reproduktorovej jednotky v hornej časti vedené cez zvukovú trubicu do mosadzného zvonu v dolnej časti. Hovorí sa, že digitálny saxofón YDS-150 vibruje rovnakým spôsobom ako tradičné saxofóny, pričom tieto vibrácie sa prenášajú do úst hráča cez náuustok a do končekov prstov cez klapky.

Aj keď digitálny saxofón dokáže snímať tlak dychu a artikuláciu, aby zmenil tón v niekoľkých zvukových motívoch, z väčšej časti poskytuje konzistentný zvuk bez ohľadu na to, ako hráč fúka do náustku, aby sa hudobník mohol sústrediť na prsty a kreativitu počas hrania.

Digitálny saxofón Yamaha YDS-150.

S výberom viac ako 70 emulácií tónov, vrátane viac ako 50 saxofónových, ktoré boli získané z akustických sopránovových, altových, tenorových a barytových saxofónov Yamaha, si určite každý vyberie tón, ktorý vyhovuje jeho štýlu. K dispozícii je dokonca aj konektor pre pripojenie slúchadiel, ktorý umožňuje tiché precvičovanie, s piatimi typmi efektov pri klepnutí, a s možnosťou jamovania, spolu s hudbou pripojenou cez AUX vstup.

Po spárovaní s mobilným zariadením cez Bluetooth, na ktorom je spustená aplikácia YDS Controller, si môžu hudobníci upravovať zvuky nástroja, prispôsobovať klapky, ladiť a upravovať ďalšie nastavenia.

Nový digitálny saxofón Yamaha YDS-150, ktorý je napájaný štyrmi batériami typu AAA alebo cez microUSB, bude k dispozícii od novembra za odporúčanú maloobchodnú cenu 1 078 dolárov. Dodáva sa so závesným remienkom na krk, náustkom, syntetickým jazýčkom a s kufríkom.

Digitálny saxofón Yamaha YDS-150.