Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 9

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
2. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Robotický vysávač s názvom Lucy získal do vienka farebnú HDR kameru s rozlíšením 1080p, senzor pre snímanie hĺbky priestoru a šesťjadrový procesor ARM pre spracovanie dát. Vďaka tejto kombinácii sa naučí vnímať nielen priestory v domácnosti, ale prostredníctvom umelej inteligencie vie dokonca rozpoznať posteľ či iné objekty. Počas vysávania sa tak Lucy efektívne vyhýba prekážkam s minimálnou výškou len 2,5 centimetra. Okrem vysokého sacieho výkonu sa môže robotický vysávač pochváliť aj pôsobivou výdržou batérie až 120 minút na jedno nabitie. Navyše môže poslúžiť aj ako mobilný domáci bezpečnostný systém, ktorý môže pomocou svojej kamery a senzorov detegovať prípadného votrelca, a to aj v noci.

Pod názvom GravGrip sa ukrýva ručný mechanický stabilizátor obrazu pre akčné kamery a smartfóny, ktorý eliminuje otrasy jednoducho len pomocou gravitácie. No od podobných stabilizačných systémov sa odlišuje v tom, že vo svojom otočnom kĺbe využíva hydraulickú kvapalinu. To by podľa jeho tvorcov malo prispieť k oveľa plynulejším pohybom stabilizačného závesu. Používateľ môže navyše posúvať integrované protizávažie smerom nahor alebo nadol, aby si tak upravil rýchlosť pohybu stabilizácie. Ručný hydraulický stabilizátor váži len 107 gramov a je odolný voči striekajúcej vode. K voliteľným doplnkom patrí 127-milimetrová rukoväť a teleskopická predlžovacia tyč.

V posledných rokoch pribudlo množstvo zariadení, ktoré nám vďaka integrovaným batériám umožňujú ich pohodlnejšie používanie. A to už aj v oblasti starostlivosti o vlasy. Dôkazom je i batériový sušič vlasov AER, ktorý využíva najnovšiu technológiu lítium-kremíkových batérií, aby zabezpečil rýchle prúdenie horúceho vzduchu, kedykoľvek a kdekoľvek je to potrebné. V závislosti od nastavenia úrovne tepla pritom vydrží batéria až štyri hodiny na jedno nabitie. Vývojári pridali dokonca aj umelú inteligenciu. Tá sa učí z údajov, ktoré zaznamenáva až 13 integrovaných senzorov. Vďaka tomu je sušič vlasov schopný automaticky optimalizovať teplotu a rýchlosť prúdenia vzduchu v milisekundách, aby minimalizoval čas sušenia vlasov podľa aktuálnych podmienok.

Osobný dopravný prostriedok s elektrickým pohonom Walkcar by sa dal charakterizovať ako štvorkolesová pojazdná plošina či štvorkolesový skejtbord, no v minimalistických rozmeroch 13-palcového notebooku. Walkcar využíva pre pohyb štyri integrované snímače, ktoré detegujú rozloženie váhy jazdca. Ak presunie ťažisko dopredu, plošina sa rozbehne a zrýchli, naklonením dozadu sa spomalí a náklonom do strán zase mení smer. V športovom režime sa môže jazdec preháňať rýchlosťou 16 km / h, s dojazdom okolo 5 kilometrov na jedno nabitie batérie. V normálnom režime klesne maximálna rýchlosť na 10 km / h, no dojazd sa predĺži na približne 7 kilometrov. Plošina je pritom schopná prekonať stúpania pod uhlom 10 stupňov.