Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 12

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Kalifornská spoločnosť Soletrac navrhla elektrický traktor eUtility, ktorý je výkonovo porovnateľný s dieselovým traktorom s výkonom 40 konských síl. Má pohon zadných kolies, ktoré roztáča 28 kWh lítium-železo-fosfátová batéria. Tá by mala vydržať približne štyri až osem hodín prevádzky na jedno nabitie, samozrejme v závislosti od pracovného zaťaženia traktora. Táto výdrž sa dá predĺžiť montážou druhej voliteľnej batérie na predný trojbodový záves vozidla. Zadný záves elektrického traktora eUtility je kompatibilný so všetkými štandardnými pracovnými nástrojmi. K dispozícii je tiež čelný nakladač s nosnosťou 454 kilogramov. Celý traktor váži takmer dve tony a dosiahne maximálnu rýchlosť 40 km / h.

Skrutkovač nemusí byť len praktickým nástrojom, môže totiž zaujať aj svojim dizajnom. Presne taký je Kinetic Driver. Má telo vyrobené z nehrdzavejúcej ocele, s mosadzným valcom na spodnej strane, ktorý funguje ako zotrvačník. Na opačnej strane štýlového nástroja je veľká prstencovitá hlava, ktorá obsahuje keramické ložisko. Keď používateľ svojimi prstami roztočí ryhovanú časť v strede tela, zotrvačník ju začne samostatne otáčať smerom k prstencovitej hlave, ktorá je pritlačená k dlani používateľa. Vďaka tomuto systému tak nemusí používateľ otáčať skrutkovačom ručne. Ak by bola skrutka silnejšie utiahnutá, stále sa dá skrutkovač pevne uchopiť a používateľ tak získa väčší krútiaci moment.