Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kuchynské zariadenie Kalea premení zvyšky jedla na kompost len za 48 hodín

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Použitie kompostu môže byť skvelý spôsob, ako zužitkovať zvyšky potravín z kuchyne, no kompostovanie tohto odpadu môže trvať aj niekoľko týždňov alebo dlhšie. Medzitým môže odpad zapáchať alebo priťahovať škodcov. No s kuchynským zariadením Kalea sa dá vyprodukovať kompost len za dva dni a to bez nepríjemných pachov.

Zariadenie Kalea vytvoril tím nemeckých „materiálových vedcov, inžinierov a hobby záhradníkov“. Je podobnej veľkosti ako väčší domáci odpadkový kôš a môže tak byť umiestnené priamo v kuchyni. Keď členovia domácnosti vytvárajú potravinový odpad, vrátane zeleniny, ovocia, mäsa, rýb alebo mliečnych výrobkov, ukladajú tieto zvyšky do nádoby s vekom na vrchu zariadenia.

Kuchynský „kompostovač“ Kalea.

Po aktivácii stlačením tlačidla potom začne zariadenie Kalea s vypúšťaním odpadu z koša do komory, kde je nastrúhaný a vysušený. Po dokončení tohto procesu sa organický materiál vloží do druhej komory, kde sa premieša. Podľa návrhárov sú teplota, vlhkosť a prevzdušňovanie v tejto komore optimalizované tak, aby sa urýchlil metabolizmus mikroorganizmov, ktoré sa v odpade už nachádzajú. To údajne spôsobí, že tieto mikróby rozkladajú materiál oveľa rýchlejšie, ako by to robili v bežnej hromade kompostu na záhrade.

Kuchynský „kompostovač“ Kalea.

Výsledný kompost je tak hotový už za dva dni a je uložený v odnímateľnom koši v spodnej časti zariadenia. Ten potom používatelia vytiahnu a vysypú do svojej záhrady alebo kvetináča. Hoci v procese kompostovania so zariadením Kalea zrejme nevzniká veľa zápachu, používajú sa vymeniteľné vzduchové filtre na zachytenie prípadných neželaných pachov.

Kuchynský „kompostovač“ Kalea je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde je ponúkaný za akciovú cenu 549 EUR. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 899 EUR. Hoci do skončenia kampane zostáva viac ako mesiac, vývojári už teraz vyzbierali niekoľko násobok požadovanej sumy a tak by sa podporovatelia kampane mohli svojich nových zariadení dočkať podľa plánu, v decembri 2021.

Kuchynský „kompostovač“ Kalea.