Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bluetooth reproduktory Orava Crater potešia milovníkov mobilnej hudby

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
10. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ešte v roku 1994 sa na svetlo sveta dostal nový štandard pre bezdrôtovú komunikáciu medzi zariadeniami so známym menom Bluetooth. Dnes ho využívajú takmer všetci výrobcovia elektroniky. Najčastejšie na prenos zvuku, ale aj ďalších dát, napríklad „z a do“ mobilných telefónov. Technológia je tak súčasťou aj novej modelovej rady bezdrôtových reproduktorov Orava Crater.

Vzhľadom na to, že zvuk z mobilného zariadenia sa zrejme tak skoro nebude dať porovnávať so zvukom z prídavných reproduktorov, dostal trh týchto externých zariadení zelenú. Spárovanie mobilu a Bluetooth reproduktoru je pritom veľmi jednoduché. Aj preto sa stali tieto zariadenia jednými z najobľúbenejších, a to nielen medzi mladými.

„Orava sa rozhodla vstúpiť do segmentu Bluetooth reproduktorov hneď viacerými modelmi, ktoré pomenovala Crater. Zrejme jej vlajková loď s podtitulom XXL dokáže spraviť taký kráter pri plnom hudobnom výkone. Ten je totiž v hraničnej hodnote RMS až 150 Wattov. Zabezpečujú to 3 reproduktory. Až 10 palcový subwoofer, 8 palcový basový a palcový výškový reproduktor,“ hovorí Ľubo Straka, šéfredaktor Techpedia.sk.

Nepochybne sa model hodí najmä na domáce záhradné párty, a to aj so svetelnými LED efektmi. Bez zdroja hudby by však nebol k ničomu, a tak mu výrobca doprial prístup k takmer všetkým prístupným zdrojom. Nechýba bežný analógový a aj linkový vstup, ďalší pre pripojenie gitary, ale aj mikrofónov.

„Práve pre mikrofóny a karaoke zábavu má ORAVA Crater XXL zabudované aj špeciálne efekty ako je napríklad pridávanie digitálnej ozveny. K nim výrobca pridal aj DJ efekty. Zrejme najzaujímavejšie je v tomto prípade prehrávanie hudby priamo z mobilného telefónu, pomocou technológie Bluetooth.“

Základom však bolo vytvoriť zariadenie, ktoré bude mať hlavný atribút externého reproduktora, a to je nielen Bluetooth, ale aj mobilnosť. Okrem toho, že je Crater XXL na kolieskach, má aj zabudovanú batériu. Na jedno nabitie zvládne poháňať aktívny reproduktor od 30tich minút v plnom výkone, až po takmer 4 hodiny pri tretinovom. No a k dispozícii je dokonca aj napájanie z autobatérie, napríklad pre kempingové párty.

„Rodinu Bluetooth zvukových zariadení ORAVA dopĺňajú vode a prachu odolné reproduktory Crater 1 až 8. Každý z nich má iný tvar a okrem výkonu sa líšia aj istou technologickou výbavou. Tak napríklad pri Crateri 4, 5, 6 a 8 ich používateľ dokáže navzájom párovať, čo podporuje technológia True Wireless Stereo.“

Párovaním reproduktorov môže používateľ zároveň zvýšiť aj hudobný výkon sústavy. Niektoré modely si zároveň prinášajú aj zabudovanú čítačku mikro SD kariet. Zaujímavosťou je aj to, že Crater dvojka v sebe obsahuje silnú, až 8800 mAh batériu, takže sa dá na cestách použiť aj ako nabíjačka mobilu. Crater trojka sa zase dá pripnúť k riadidlám bicykla, no a za povšimnutie stojí aj dizajn Cratera 5. Prichádza totiž s imitáciou plameňa.

„Bluetooth technológia je už dávno aj súčasťou mnohých bezdrôtových slúchadiel. Napríklad také športové slúchadlá do uší Orava S-400 alebo model Livebass. Prinášajú si aj zabudovaný mikrofón a vďaka tomu sa s nimi dá pohodlne telefonovať. Slúchadlá Livebass však dokážu hudbu prehrávať aj samostatne, a to najmä vďaka zabudovanému prehrávaču a slotu pre mikro SD karty, na ktorých môžu byť skladby nahraté. Na jedno nabitie zvládnu asi 4 hodiny prehrávania.“

Bezdrôtové Bluetooth slúchadlá a reproduktory si však svoje uplatnenie nájdu nielen pri spojení s mobilnými zariadeniami. Čoraz viac používateľov začína obľubovať aj to, ak je technológiou vybavený aj SMART televízor. Bluetooth je tak preto integrovaný aj v modernom 4K LED Wifi televízore ORAVA LT-1235.

„Funkcia Audio Link umožní pripájať jednotlivé audio zariadenia ako sú slúchadlá, či reproduktory. Po obývacej izbe tak netreba viesť žiadne káble, ktoré by narúšali interiér. Spojenie bezdrôtových slúchadiel a televízora pritom dáva spotrebiteľom voľný pohyb po domácnosti bez toho, aby im z filmu či diskusie niečo podstatné neuniklo, ani keď sa vyberú do kuchyne pre pukance. Pripojiť sa pritom dajú aj ďalšie slúchadlá, pre viacerých členov rodiny. A pri slabšie počujúcich ľuďoch je zasa výhoda v tom, že dostanú priamo do uší zrozumiteľnú reč a ich susedia tak nemusia byť cez steny informovaný o tom, aký program sa práve pozerá.“

Bluetooth nie je len o prenose zvuku, ale aj iných dát. V tomto prípade to potvrdzuje spojenie osobnej váhy ORAVA EV-500 BT priamo s mobilom, cez aplikáciu. Telo váhy tvorí bezpečnostné tvrdené sklo a disponuje presným senzorovo-váhovým systémom, ktorý meria hmotnosť do 180 kg.

„Zdravý životný štýl sa dnes dodržiava ťažšie, najmä ak bojujeme s vlastnou pevnou voľou. No práve digitálne technológie nám v tom môžu pomôcť. EV500vka vás teda nielen odváži, ale zároveň aj zmeria podiel telesného tuku, svalov, vody a kostí v tele. Cez aplikáciu vám ukáže váš bazálny a tiež aktívny metabolický výdaj. Základom je však inštalácia aplikácie SenSunHealth do mobilného telefónu a spárovanie s váhou. Takto si dokážete zaznamenávať svoje výsledky a veľmi rýchlo zistiť, či to ide k lepšiemu, a to oveľa podrobnejšie a presnejšie ako len cez obyčajné váženie,“ uzatvára Ľubo Straka, šéfredaktor Techpedia.sk.

Vyzerá to tak, že technológia Bluetooth priniesla do elektronického odvetvia naozaj revolúciu. Vďaka nej sa mnohé posunulo výrazne vpred a ten, kto z toho ťaží najviac je samotný spotrebiteľ.