Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot podobný tanku sa autonómne postará o vašu záhradu

Robot podobný tanku sa autonómne postará o vašu záhradu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Záhrada môže byť pre mnohých ľudí formou oddychu, no napriek tomu vykonávanie niektorých úloh môže byť náročnejšie a nepríjemné. Nový robot Yardroid bol navrhnutý tak, aby tieto úlohy na záhrade dokázal samostatne zvládať s pomocou umelej inteligencie.

Záhradný robot Yardroid sa podobá na miniatúrny tank, ktorý sa pohybuje po pásoch a v jeho prednej časti je umiestnená otočná veža. Tá je vybavená videokamerou, LED svetlom, fukárom lístia a tromi samostatnými dýzami, ktoré striekajú prúdy vody. V zadnej časti sa nachádza nádrž, ktorá sa dá naplniť 8 litrami vody, spolu s litrovými nádržami na herbicídy a pesticídy. Na spodnej strane sa zasa nachádzajú čepele na kosenie trávnika.

Autonómny záhradný robot Yardroid.

Robot je údajne vybavený technológiou počítačového videnia a využíva algoritmy umelej inteligencie, vďaka ktorým je schopný autonómne kosiť trávniky podľa naplánovanej trasy. Nie sú potrebné žiadne drôty vymedzujúce priestor, ako v prípade iných robotov na kosenie trávnikov. Výška kosiacich nožov sa dá nastaviť pomocou sprievodnej mobilnej aplikácie.

Autonómny záhradný robot Yardroid.

Yardroid by mal byť schopný rozpoznať rastliny, ktoré má polievať a podľa toho na ne striekať prúdy vody z nádrže. Výrobca dokonca tvrdí, že robot môže identifikovať burinu a škodcov, a reaguje na to tak, že ich postrieka herbicídom alebo pesticídom, ak mu to používateľ nastavil. Tiež dokáže vyfúkať lístie z chodníkov, či dokonca v noci hliadkovať okolo objektu.

Ak robot spozoruje votrelca, vydá zvukové varovanie a v prípade, že votrelec odmieta odísť, postrieka ho navyše vodou. Samozrejme zašle používateľovi na smartfón upozornenie, spolu s videozáznamom. Ak by niekto chcel robota ukradnúť, jeho majiteľ si vie vysledovať jeho polohy pomocou integrovaného GPS modulu.

Autonómny záhradný robot Yardroid.

Keď robotovi dochádza voda v nádrži, môže zaparkovať pod existujúcim hrdlom na hadicu, ktoré e vybavené špeciálnym solárnym ventilom. Tento ventil potom umožní automatické doplňovanie nádrže na vodu. Herbicídy a pesticídy musí používateľ doplniť ručne. Robot sa dá navyše ovládať aj na diaľku pomocou sprievodnej aplikácie.

Vývojári plánujú spustiť startup kampaň začiatkom budúceho roka. Maloobchodná cena by mala byť pritom približne na úrovni 2 500 dolárov.

Autonómny záhradný robot Yardroid.