Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kompresorový odvlhčovač Theo vytvorí optimálne podmienky v domácnosti

Autor:
Lubo Straka
Zverejnené:
22. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Podľa niektorých prieskumov až 90% svojho času trávime denne v interiéri. S tým súvisí aj to, že práve vo vnútri budov dostávame do našich pľúc najviac vzduchu. Mali by sme si preto sledovať jeho kvalitu, aj z pohľadu vlhkosti.

Keď je totiž vzduch vlhkejší ako treba, môže sa rýchlejšie vytvárať živná pôda pre plesne a vírusy. Našťastie máme dnes k dispozícii zariadenia, ktoré nám pomáhajú držať vlhkosť vzduchu v optimálnych hraniciach. Na jeden zaujímavý model zo švajčiarskej dielne som sa pozrel podrobnejšie.

Kvalitný vzduch, ktorý dýchame vo vnútri našich domácností, by mal mať podľa viacerých odborných názorov, vlhkosť okolo 55 %.  Ak je tých percent viac, treba si pomôcť v základe už vetraním, no nie vždy je to účinné.

„Najčastejšie sa s nadmernou vlhkosťou stretávame v starších domoch, ktorým chýba izolácia spodnej stavby a vďaka tomu múry sajú zemnú vlhkosť a púšťajú ju do miestností. Výsledkom sú potom často plesne, prípadne kryštalizácia nežiaducich solí na stenách,“ hovorí Ľubo Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.

Podzemná vlhkosť sa už stala neoddeliteľnou súčasťou pivníc, no ak je jej veľa, dokáže narušiť a znehodnotiť i uskladnenú zeleninu.

Vlhkosť sa však tvorí aj v bytoch, a to aj po rozvešaní bielizne vybratej z práčky. Švajčiarski vývojári zo StadlerForm sa preto rozhodli vytvoriť zariadenie, ktoré proti nadmernej vlhkosti dokáže účinne bojovať.

„Tak toto je Theo, ktorý si podľa výrobcu rozumie s vlhkosťou. Aj preto ju dokáže vo vzduchu regulovať, a to rýchlejšie ako by stihla narobiť škody. Za deň tak v miestnosti stihne vyzbierať až do 10 litrov vody.“

THEO sa hodí do miestností s rozlohou do 40 metrov štvorcových, alebo inak povedané na 100 metrov kubických. Svojimi 42 decibelmi nebude rušiť ani počas noci v spálni. Zaujímavý je pritom spôsob ako funguje.

„Zariadenie pomocou ventilátora nasáva vzduch. Ten prechádza cez systém, ktorý je ochladzovaný kompresorom. V teplom vlhkom vzduchu sa teda, v dôsledku prudkého ochladenia na vnútornom komponente, premení prebytočná vodná para na vodné kvapky. Tie zostanú na povrchu a spadnú do zbernej nádrže.“

Práve kompresorové odvlhčovače poskytujú najsilnejší odvlhčovací výkon. Čím je teda teplota vzduchu vyššia, tým sú účinnejšie. Efektívne fungujú približne do 5tich stupňov Celzia.

„S kompresorovým odvlhčovačom si poradíte aj vo vlhkejšej pivnici. Je zrejmé, že v pivniciach býva stabilnejšia teplota po celý rok a pohybuje sa okolo 8 až 12 stupňov Celzia. Aby ste však nemuseli neustále vylievať integrovanú zbernú nádobu na zachytenú vodu, vybavil výrobca zariadenie aj vývodom na hadicu, cez ktorú sa môže voda zberať do väčšej nádoby.“

Aj keď je THEO technickým zariadením, jeho dizajn by mal zaručiť aj to, že vám nespraví hanbu, ak bude súčasťou moderného interiéru.

V tomto prípade sa dá použiť nielen na udržovanie vzduchu s požadovanou vlhkosťou v obývačke či spálni. Oveľa rýchlejšie je vďaka nemu aj sušenie bielizne. Stačí ho umiestniť neďaleko sušiaka a efektívne potom  supluje sušičku bielizne, pre ktorú sa v menších domácnostiach nenašlo miesto.

„Kompresorový odvlhčovač je najlepším pomocníkom aj po čerstvej maľovke. Miluje vodu zo stien a tie sú tak oveľa rýchlejšie suchšie. Nepochybne to urýchli to, že sa dá vymaľovaný príbytok skôr do pôvodného stavu.“

StadlerForm Theo má 4 úrovne výkonu a k tomu aj časovač vypnutia. Medzi jeho hlavné výhody patrí aj to, že popri tom ako vlhkosť znižuje, si používateľ jej hodnotu dokáže nastaviť. K dispozícii je totiž zabudovaný hydrostat so 4mi hodnotami.

„Zariadenie má necelých 12 kilogramov, takže je úplne mobilné. Po odvlhčení jednej miestnosti si ho tak presuniete do inej. Viac ako dvojlitrová zberná nádoba na vodu má pritom senzor zaplnenia, ktorý vás teda informuje o tom, že nazbieranú tekutinu treba vyliať,“ dodáva Ľubo Straka, šéfredaktor, Techpedia.sk.  

Podčiarknuté, sčítané, technológie kompresorového odvlhčovania priniesli používateľom komfort vo viacerých situáciách.

Ak si to teda zhrnieme, popri tom, že reguláciou vlhkosti zabraňujú šíreniu plesní, pomôžu rýchlejšie vysušiť bielizeň, ale aj pivnicu, či miestnosť po maľovaní stien. Za všetkým je pritom najmä to, že vzduch s regulovanou vlhkosťou je predovšetkým zdravší.