Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 21

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Život bez niektorého z našich zmyslov je už na prvý pohľad ťažký. Inak, ako sa s tým len vyrovnať, sa ale nedá. No významne už v tomto smere pomáhajú technológie. My si dnes predstavíme jedno riešenie, ktoré zlepšuje kvalitu života sluchovo postihnutých.

Sluchovo postihnutí ľudia môžu mať problém zaregistrovať dôležité zvuky. Vedci preto vyvinuli aplikáciu SoundWatch, ktorá je určená pre inteligentné hodinky. Aplikácia využíva mikrofón v hodinkách na zachytenie konkrétnych zvukov. Tieto údaje potom zašle do pripojeného smartfónu alebo tabletu, kde sa spracujú a pošlú sa späť do hodiniek. Na displeji hodiniek si tak môže používateľ prečítať textovú informáciu o type zvuku a jeho hlasitosti. Systém SoundWatch bol trénovaný na identifikáciu dôležitých zvukov, ako je napríklad zvuk
mikrovlnky, dverného zvončeka, požiarneho hlásiča, klaksónu automobilu či plačúceho dieťaťa.

Audio konzola Ellodee Sound Companion pomôže zredukovať čas, ktorý deti bežne trávia pozeraním na displej smartfónu či iných zariadení. Podobá sa na inteligentný reproduktor a deti ju môžu používať na prehrávanie rôzneho obsahu. Na vrchu zariadenia sa nachádza ovládací panel v podobe kolieska so šiestimi prúžkami farebných tlačidiel. Pre každú farbu na ovládacom koliesku potom môžu rodičia pomocou sprievodnej aplikácie vybrať obsah z knižnice s viac ako 60timi miliónmi hudobných skladieb, podcastov a audiokníh. Uložiť sa dajú až štyri nastavenia tohto kolieska, takže deti si môžu pre zábavu vybrať až z 24och kanálov. Uprostred kolieska je umiestnený malý displej, ktorý však slúži len na zobrazenie grafiky albumu, prípadne na pomoc deťom pri navigácii v ponukách a pri úprave nastavení.

Japonskí výskumníci vytvorili inovovanú verziu nafukovacieho elektrického skútra Poimo, ktorý sa doslova prispôsobí na mieru danému jazdcovi. Stačí, aby si používateľ nafotil sériu svojich fotografií na určenom mieste na sedenie tak, ako keby bol posadený na skútri. Na základe týchto snímok potom špeciálny softvér vytvorí 3D počítačový model skútra, ktorý rozmerovo vyhovuje jazdcovi v jeho preferovanej póze. 3D model sa dá ešte upraviť a doladiť, pričom softvér pri zmene rôznych aspektov automaticky upravuje celkový dizajn. Samotný elektrický skúter je vyrobený z relatívne odolnej prešívanej látky a skladá sa zo siedmich samostatných nafukovacích častí. Rovnaká technológia bola použitá aj na výrobu nafukovacieho invalidného vozíka.

Podvodný skúter WhiteShark Tini je vybavený jediným motorom s propulzným pohonom, ktorý potiahne používateľa na vodnej hladine, a tiež pod ňou, jednou z dvoch prednastavených rýchlostí 1,1 alebo 1,4 metra za sekundu. Ponoriť sa dá do maximálnej hĺbky až 30 metrov, pričom integrovaná lítiová batéria má výdrž okolo 45 minút prevádzky na jedno nabitie. Používateľ, ktorý túži po väčšom výkone, môže spojiť dve jednotky podvodného skútra k sebe a získa tak dvojmotorový systém, ktorý ho dokáže potiahnuť rýchlosťou až 2 metre za sekundu. K dispozícii je tiež držiak pre uchytenie krytu s akčnou kamerou alebo smartfónom pre snímanie podvodných zážitkov. Skúter sa dá dokonca pripevniť na spodnú stranu voliteľnej detskej nafukovačky s integrovaným ovládačom.