Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 25

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Do leta máme ešte času dosť, no vyššie teploty prídu asi skôr. Rozhodne už na svoju sezónu čakajú aj pele a ďalšie alergény. Vedci sa však rozhodli postaviť zariadenie, ktoré pomôže v oboch obdobiach. Dokáže totiž čistiť vzduch a ešte k tomu ho aj chladiť. Možno nič nezvyčajné, no treba doplniť aj to, že stroj má len pár centimetrov a tak sa dá zobrať naozaj kdekoľvek.

Zariadenie Airwirl v sebe kombinuje čističku vzduchu a osviežujúci chladiaci systém. Je veľké asi ako termoska a napája sa vymeniteľnými batériami typu AA, vďaka čomu sa dá jednoducho zobrať kdekoľvek so sebou. Ako čistička funguje Airwirl tak, že vzduch sa nasaje najprv cez elektrostatický filter a potom prejde cez hlavný filter AllergyShield. Ten pomocou nanovlákien odfiltruje až 99 percent častíc s veľkosťou až do 0,3 mikrónu. Týka sa to peľov, roztočov, prachu, plesní, spór, ako aj väčšiny baktérií, vírusov či dymu a smogu. Ak používateľ filter zo zariadenia vytiahne a naplní vnútro ľadom, získa osobnú klimatizáciu. Airwirl bude na neho potom fúkať chladný čerstvý vzduch buď priamo zo svojho tela alebo cez flexibilnú trubicu, ktorá sa dá natiahnuť na dĺžku až 180 centimetrov.

4K projektor Polaris Laser TV je schopný premietať obraz s minimálnou uhlopriečkou dva metre zo vzdialenosti len 15 centimetrov od steny. Pri maximálnej uhlopriečke päť metrov stačí položiť projektor asi 80 centimetrov od steny. Vyžarované modré svetlo sa pritom odráža od projekčnej plochy, čo znižuje únavu očí. Technológia trojfarebného RGB lasera umožní zobrazovať živé farby. Projektor s vysokou svietivosťou 2 500 ANSI lúmenov tak zvládne vykresliť až 193 percent farebnej škály NTSC. Technológia kompenzácie pohybu zase prináša ostrejší obraz v dynamickejších scénach. Poteší i integrácia audio systému v podobe soundbaru s podporou priestorového ozvučenia Dolby a DTS.

Farebné miniatúrne MIDI klávesy Lumi Keys Studio Edition vychádzajú z technológie MIDI Polyphonic Expression. Tá umožňuje multidimenzionálnym radičom ovládať viac parametrov každej klávesy cez kompatibilný softvér. Používateľ tak môže napríklad ohýbať výšky tónu podľa vibrácií kolísaním prsta a každý kláves zaregistruje polyfónny dotyk, ako aj rýchlosť stlačenia a uvoľnenia. Klávesy môžu byť pritom napríklad nastavené tak, aby rozsvietili stupnice, akordy a arpeggia v ľubovoľnej tónine tak, aby sa hudobníci dostali zo svojej komfortnej zóny a vytvárali niečo nové. Magnetické spoje navyše umožnia vzájomné prepojenie dvoch, troch alebo štyroch kláves Lumi Keys.

Podvodný skúter WhiteShark Tini je vybavený jediným motorom s propulzným pohonom, ktorý potiahne používateľa na a pod vodnou hladinou jednou z dvoch prednastavených rýchlostí 1,1 alebo 1,4 metra za sekundu. Ponoriť sa dá do maximálnej hĺbky až 30 metrov, pričom integrovaná lítiová batéria má výdrž okolo 45 minút prevádzky na jedno nabitie. Používateľ, ktorý túži po väčšom výkone, môže spojiť dve jednotky podvodného skútra k sebe a získa tak dvojmotorový systém, ktorý ho dokáže potiahnuť rýchlosťou až 2 metre za sekundu. K dispozícii je tiež držiak pre uchytenie krytu s akčnou kamerou alebo smartfónom pre snímanie podvodných zážitkov. Skúter sa dá dokonca pripevniť na spodnú stranu voliteľnej detskej nafukovačky s integrovaným ovládačom.