Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

3D tlačiareň Plybot pohybuje dýzou pomocou robotických ramien

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Na väčšine spotrebiteľských 3D tlačiarní sa tlačová hlava pohybuje vodorovným posúvaním po koľajniciach a vertikálne po tyčiach. Nová 3D tlačiareň Plybot je však iná v tom, že jej talčovú hlavu držia dve ohybné robotické ramená.

Toto zariadenie, ktoré vynašiel britský inžinier Josh Mitchell, teraz komercializuje kalifornská spoločnosť Hangar 75. Rovnako ako iné 3D tlačiarne s technológiou modelovania fúznym nanášaním (známe aj ako FDM 3D tlačiarne), využíva cievky s namotaným plastovým vláknom, ktoré roztaví a vytláča, čím sa ukladaním roztaveného plastu vrstvu po vrstve vytvárajú trojrozmerné objekty.

Väčšina FDM 3D tlačiarní má rám, ktorý je postavený okolo a nad tlačovou plochou. Tlačová hlava, ktorá obsahuje extrúznu dýzu, sa posúva tam a späť po koľajniciach v tomto ráme a pohybuje sa vertikálne po integrovaných tyčiach. Oproti tomu dýza v Plybot sedí na spojených koncoch dvoch sklopných motorizovaných robotických ramien. Tie ju posúvajú vo vodorovnej rovine, zatiaľ čo sa celá zostava ramien pohybuje zvisle pozdĺž troch tyčí vzadu.

3D tlačiareň Plybot s robotickými ramenami.

V porovnaní s bežnými FDM 3D tlačiarňami by mala byť prevádzka 3D tlačiarne Plybot oveľa tichšia, je kompaktnejšia a dokáže tlačiť až po okraje tlačovej plochy. Navyše je vo všeobecnosti menej mechanicky zložitá a teda aj relatívne lacná.

Niektoré z ďalších funkcií zahŕňajú automatické vyrovnávanie tlačovej vrstvy, chladiaci ventilátor a snímače, ktoré riadia tok plastových vlákien. Jednotka by mala byť kompatibilná so širokou škálou druhov plastov a je schopná prijímať CAD súbory vytvorené používateľom prostredníctvom siete Wi-Fi, cez port USB alebo na SD karte. Pomocou sprievodnej aplikácie pre operačné systémy iOS a Android si tak môžu používatelia nastaviť tlač rôznych predprogramovaných objektov.

3D tlačiareň Plybot s robotickými ramenami.

Maximálna veľkosť 3D tlače je 178 x 152 x 127 milimetrov. Podľa toho, či používateľ len experimentuje alebo vytvára hotový produkt, si môže vybrať medzi rýchlosťami pre koncept, normálnu či jemnú tlač. Rozlíšenie sa pohybuje od 0,05 do 0,3 milimetra.

3D tlačiareň Plybot s robotickými ramenami sa dá získať podporou startup kampane na portáli Indiegogo od 339 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 399 dolárov. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala rozbehnúť v septembri tohto roku.

3D tlačiareň Plybot s robotickými ramenami.