Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 46

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Zaujímavým dopravným prostriedkom sa už pred istou dobou stali štvorkolky. Aj keď v lese asi dvakrát celkom bezpečné asi nie sú, na presúvanie po rovných cestách sú u mnohých obľúbené. Tentoraz si však predstavíme štvrokolku, z ktorej sa potešia aj kuriéri a navyše sa pri parkovaní v meste dokáže doslova zmenšiť, aby lepšie využila parkovacie miesto.

Dvojmiestna elektrická štvorkolka Triggo bola vyvinutá pre zdieľanú jazdu a doručovanie zásielok, pričom môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km / h. V režime bežnej jazdy meria na šírku takmer 150 centimetrov, no pri rýchlosti pod 35 km / h pritiahne mechanizmus predné kolesá smerom k podvozku na šírku len 86 centimetrov. Tento režim nielenže uľahčí manévrovanie, ale dá sa využiť aj pre jednoduchšie zaparkovanie v preplnenom meste. Štvorkolka disponuje i mechanizmom, ktorý nakláňa toto elektrické mestské vozidlo do zákrut až do uhla 20-tich stupňov, takže jazdec sa môže cítiť ako keby bol na motorke.

Instantný fotoaparát InstantKon SF70 v retro dizajne sa zjavne inšpiroval skladacím instantným fotoaparátom Polaroid SX-70 zo 70-tich rokov minulého storočia. Na rozdiel od tejto klasiky je však vybavený plne manuálnym ovládaním rýchlosti uzávierky a clony, a navyše má aj zabudovaný blesk. K dispozícii je tiež manuálne ovládanie zaostrovania. Samozrejme, že používateľ si vie všetko prepnúť aj do automatického režimu. SF70-tka je dieľkomerový fotoaparát, ktorý je vybavený 3-prvkovou sklenenou šošovkou a môže vykonávať neobmedzený počet rôznych expozícií. Nechýba ani možnosť montáže na statív. Tento instantný fotoaparát pritom váži takmer 680 gramov a je napájaný dvoma alkalickými batériami typu AA.