Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 49

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Naše reakcie a najmä ich rýchlosť sú v mnohých situáciách mimoriadne dôležité. No platí to aj pre počítačových hráčov, ktorí vedia o tom svoje. Niekedy v takej hre stačia zlomky sekundy a začínate odznova, prípadne prídete o jeden zo životov a dosah výhry sa vzdiali. Vývojári sa preto rozhodli, že nadšencom počítačových pomôžu a použijú pritom signály ľudského tela.

Vo svete rýchlo sa rozvíjajúcich online hier je dôležitá každá milisekunda odozvy. Určitú výhodu by tak hráčom mohli priniesť herné rukavice Impulse Neuro-Controller. Tie obsahujú štyri myoelektrické snímače, jeden nad každým z dorzálnych svalov na zadnej strane ruky nositeľa. Ide o svaly, ktoré pohybujú prstami ruky a generujú elektrický signál zlomok sekundy predtým, ako sa vôbec začnú sťahovať. Senzor v rukaviciach je schopný tento signál detegovať a okamžite odošle príkaz kliknutia myšou do herného počítača. Systém údajne registruje kliknutia až o 80 milisekúnd skôr, ako je to možné pri bežnom klikaní myšou bez rukavíc.

Notebook Vaio Z je prvým svojho druhu, ktorý má telo vyrobené z takzvaných tvarovaných uhlíkových vlákien. Tie sú teda zakrivené okolo šasi notebooku, vďaka čomu by mal mať vyššiu tuhosť a pevnosť, ako pri bežnom ukladaní uhlíkových vlákien. Notebook pritom váži len 1050 gramov a pýši sa tiež až 18 hodinou výdržou lítium-polymérovej batérie. Model Z má 14-palcový 4K displej a je poháňaný procesorom 11. generácie Intel Core H, spolu s až 32 GB operačnej pamäte RAM. Kapacita úložiska typu PCIe SSD sa môže vyšplhať až na 2 TB. Pre prihlásenie sa do operačného systému môže používateľ zvoliť technológiu čítania odtlačkov prstov alebo rozpoznávania tváre.

Elektrický bicykel Three Phase One využíva trojfázový obvod napájania, ktorý pri rovnakom napätí poskytne väčšiu hustotu energie ako jednofázový obvod. Môže sa tiež pochváliť tromi úrovňami elektrickej podpory šliapania do pedálov a maximálnym dojazdom do vzdialenosti až 80 kilometrov na jedno nabitie batérie. Tá je umiestnená v spodnej trubke univerzálneho rámu vyrobeného z leteckého hliníka a je odnímateľná a uzamykateľná. Bicykel má sofistikovane zakomponované predné odpruženie tesne nad kolesom, vďaka čomu si udržuje čistý vzhľad a zvláda pohlcovať drobné otrasy z nerovností na ceste. LCD displej na riadidlách informuje o stave batérie, jazdnom režime a ďalších veciach. Súčasťou výbavy je predné a zadné LED osvetlenie, ale aj integrovaný stojan.