Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Galaxy SmartTag+ využíva rozšírenú realitu na ukázanie stratenej veci

Galaxy SmartTag+ využíva rozšírenú realitu na ukázanie stratenej veci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Sledovacie štítky už roky pomáhajú s vyhľadávaním stratených kľúčov a peňaženiek, no nebývajú až také presné, ak sa dostanú z dosahu Bluetooth pripojenia. Spoločnosť Samsung teraz predstavila Galaxy SmartTag+, prvý sledovač, ktorý využíva presnejšiu technológiu ultraširokopásmového pripojenia (UWB).

Galaxy SmartTag+ funguje v podstate rovnako ako predchádzajúce sledovacie štítky. Stačí toto malé zariadenie pripojiť k veci, ktorú sa človek snaží nestratiť, ako je napríklad kľúčenka, peňaženka, kabelka, batoh, bicykel a ďalšie veci. Keď sa vec nebodaj zapatroší, môže potom používateľ zistiť jej polohu pomocou aplikácie v telefóne.

Iné zariadenia fungujú tak, že sa k smartfónu pripájajú cez Bluetooth, takže pri ich vyhľadávaní si treba skontrolovať, či je telefón stále v dosahu Bluetooth. Ak je to tak, stačí stlačiť tlačidlo v aplikácii, aby buď zvukovo alebo vizuálne naznačila, ktorým smerom sa treba uberať, na základe zmeny v sile spojenia pri chôdzi okolo.

Sledovací štítok Samsung Galaxy SmartTag+.

Nový sledovač Samsung Galaxy SmartTag+ však okrem Bluetooth pridáva ďalšiu podobnú technológiu. Ide o UBW, čiže ultraširokopásmové pripojenie, ktoré pracuje na oveľa vyšších frekvenciách. To znamená, že smartfón dokáže presnejšie určiť smer, v ktorom sa sledovací štítok nachádza. K dispozícii je dokonca aj režim rozšírenej reality (AR), ktorý využíva fotoaparát v smartfóne, aby na displeji zobrazil šípky, ktoré navigujú používateľa správnym smerom. Keď sa používateľ pozerá smerom k miestu, kde je stratená vec, na displeji sa objavia malé poletujúce bublinky.

Sledovací štítok Samsung Galaxy SmartTag+.

Stratené položky samozrejme nebudú vždy v dosahu Bluetooth alebo UWB pripojenia. Na rad potom príde sieť Samsung SmartThings Find. Tento systém v podstate zostaví skupinu sledovačov zo zariadení Galaxy od používateľov v okolí. Ak niekto z nich je v dosahu strateného štítka SmartTag+, do telefónu sa odošle jeho poloha na mape. Všetky údaje sú anonymné, takže nikto nebude vedieť, že nejaký používateľ odhalil cennosti niekoho iného.

Zapojenie technológie UWB by malo spresniť lokalizáciu sledovača Galaxy SmartTag+. Je to pritom prvé sledovacie zariadenie, ktoré využíva túto technológiu. Sledovací štítok Samsung Galaxy SmartTag+ by mal byť dostupný od 16. apríla za cenu 39,99 dolárov za kus alebo 64,99 dolárov za balenie s dvoma kusmi. Aby sa dala používať technológia UWB, bude používateľ potrebovať Galaxy S21+, S21 Ultra, Note20 Ultra alebo Galaxy Z Fold2.

Sledovací štítok Samsung Galaxy SmartTag+.