Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 51

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

O elektromobiloch sa hovorí aj ako o našej budúcnosti. Nie každý tomu úplne verí a skeptických je aj mnoho odborníkov. Nepochybne aj kvôli infraštruktúre nabíjacích staníc a zvýšenej spotrebe elektrickej energie. Istá skupina vývojárov sa však rozhodla, že tento problém rozlúskne. Na svete je tak jeden z prvých elektromobilov, ktorý sa nespolieha len na nabíjanie z elektrickej siete.

Nemeckí vývojári zo spoločnosti Sono Motors sa pochválili zaujímavým prototypom elektromobilu s názvom Sion. Do jeho vonkajšej časti karosérie, vrátane kapoty, strechy, dverí a zadnej časti, totiž integrovali až 248 malých fotovoltických panelov. Myšlienka technológie je taká, že batéria sa môže dobíjať zo solárnej energie, keď elektromobil napríklad stojí na parkovisku alebo uviazne v mestskej zápche. Za ideálnych podmienok by tak mohol Sion jazdiť denne až 34 kilometrov len vďaka energii načerpanej zo Slnka. Vodič by teda mohol napríklad dochádzať do práce bez toho, aby musel každý deň nabíjať batériu z elektrickej siete. Na dlhšie cesty je pritom celkový dojazd na jedno nabitie akumulátora udávaný na približne 255 kilometrov.

Uzavreté herné slúchadlá VZR Model One dostali do výbavy patentovanú technológiu CrossWave. Tá je založená na selektívnom a strategickom pretváraní zvukových vĺn, čím sa napodobňuje spôsob, akým človek bežne vníma zvuk bez nasadených slúchadiel. Hráč tak získa realistický zvuk s presným priestorovým vnímaním. K dispozícii je aj odnímateľný mikrofón s potláčaním okolitého hluku, ktorý uľahčuje komunikáciu v hre. Slúchadlá majú 40-milimetrové dynamické meniča s frekvenciou 10 Hz až 30 kHz, citlivosť 100 dB a impedanciu 32 ohmov. Pohodlné vankúše okolo uší sú vyrobené z pamäťovej peny.