Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Sony vložila televízne spracovanie do nových 4K SXRD projektorov

Sony vložila televízne spracovanie do nových 4K SXRD projektorov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Sony vyradila z ponuky domácich projektorov niekoľko modelov, no zároveň okamžite oznámila aj nové náhrady. K dispozícii je laserový a lampový model, pričom oba získali obrazový procesor založený na procesoroch, ktoré Sony používa vo svojich televízoroch Bravia, no je optimalizovaný pre projektory.

Nové modely 4K SXRD projektorov od spoločnosti Sony si prinášajú veľa funkcií, vrátane technológie Silicon X-tal Reflective Display (v skratke SXRD), ktorá umožňuje dodanie natívneho rozlíšenia 4K (4 096 x 2 160), pričom výrobca sľubuje zobrazenie hlbokej čiernej farby, živé farby a plynulý pohyb záberov.

Upravený obrazový procesor X1 pre projektor pritom umožňuje presnú analýzu snímok a umožňuje funkcie, ako je napríklad Dynamic HDR Enhancer. Tá je zameraná na poskytnutie najlepšieho kontrastu pre obsah v HDR podľa jednotlivých scén. Funkcia Reality Creation zasa analyzuje snímky na úrovni pixelov pre „obohatenie obsahu 4K a detaily a textúry z reálneho sveta“ a fungovať aj pre prevzorkované 2K a Full HD zábery do rozlíšenia 4K.

Nové domáce 4K SXRD projektory sú kompatibilné s obsahom IMAX Enhanced. Sú vybavené motorizovaným zväčšením obrazu a širokým rozsahom posunu objektívu, ktorý umožňuje flexibilné umiestnenie projektora. Získali tiež technológiu Motionflow, ktorá pridáva snímky na zníženie rozmazania rýchlo sa pohybujúcich záberov. Rovnako ako modely, ktoré nahrádzajú projektory z portfólia spoločnosti Sony, sú aj nové projektory vybavené funkciou zníženia oneskorenia na vstupe. Každý z nich má pritom dva vstupy HDMI a Ethernet konektor pre pripojenie do LAN siete.

Model 4K SXRD projektora VPL-VW1025ES (vľavo) je vybavený laserovou lampou so životnosťou až 20 000 hodín, zatiaľ čo model VPL-VW325ES obsahuje ortuťovú lampu, ktorej životnosť je 6 000 hodín.

Model VPL-VW1025ES má laserový svetelný zdroj Z-Phosphor s jasom 2 200 lúmenov, ktorý má životnosť okolo 20 000 hodín používania. Má celosklenenú šošovku s veľkou clonou, ktorá obsahuje 18 prvkov, vrátane šiestich prvkov s veľmi nízkou disperziou, pre dosiahnutie „jasného a živého“ podanie obrazu od jedného okraja po druhý okraj premietacej plochy.

Kontrast pre šošovku a laser je možné nastaviť nezávisle, aby sa „optimalizoval svetelný výkon pre tmavé aj jasné dobre osvetlené scény“. Optické zaostrenie je doplnené digitálnou technológiou, ktorá zaisťuje ostrý obraz a kompenzuje prípadnú optickú degradáciu objektívu. Projektor bude tiež schopný uložiť nastavenie zaostrenia, priblíženia a posunu objektívu pre päť rôznych formátov premietacej plochy, aby sa uľahčilo nastavenie projektora.

Menší model VPL-VW325ES získal ortuťovú výbojku s jasom 1 500 lúmenov a životnosťou až 6 000 hodín. Asférický objektív s rozlíšením 4K by mal ponúkať ostrosť obrazu od jedného okraja po druhý okraj premietacej plochy.

Model VPL-VW1025ES je k dispozícii na predbežné objednanie za závratnú cenu 39 999 dolárov, zatiaľ čo model VPL-VW325ES sa bude predávať za 5 499 dolárov.