Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 59

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Vývojári zo spoločnosti C Seed vytvorili obrovský skladací 4K UHD televízor M1, ktorý ak sa nepoužíva, je schovaný v štýlovom sokli v podlahe miestnosti. Po stlačení tlačidla na diaľkovom ovládači sa začne z podlahy vysúvať monolit v podobe stĺpa, ktorý sa postaví do zvislej polohy. Následne sa jednotlivé panely televízora roztiahnu a vytvoria súvislú obrazovku s uhlopriečkou až 165 palcov. Namiesto bežného LED podsvietenia využíva televízor technológiu MicroLED. Jednotlivé panely sú tak tvorené radom malých LED RGB jednotiek, ktoré sa individuálne rozsvecujú a sľubujú vernejšie farby, ako aj lepší jas a kontrast. Obrazovka zvláda hĺbku spracovania farieb 16 bitov a disponuje pokročilými technológiami HDR a HDR10+. V ráme televízora je integrovaný reproduktorový systém 2.1.

Nový pretekársky dron DJI FPV umiestni pilota pomocou FPV okuliarov do virtuálneho kokpitu. Akčné dobrodružstvá sú zachytávané pomocou 4K kamery, ktorá je umiestnená na otočnom stabilizačnom závese. Dosah prenášaného video signálu je pritom až 10 kilometrov. Dron môže dosiahnuť zrýchlenie z 0 na 100 km / h už za 2 sekundy a jeho maximálna rýchlosť letu je až 140 km / h. Na jedno nabitie batérie dokáže lietať po dobu približne 20 minút. Nechýbajú technológie pre vyhýbanie sa prekážkam, možnosti sledovania používateľa či vznášanie sa dronu na mieste. K dispozícii sú letové režimy pre začiatočníkov, ale aj skúsených pilotov, ktorí môžu dron ovládať úplne manuálne s vypnutými pomocnými senzormi a asistenčnými funkciami.