Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prácu s vysokotlakovým čističom Kärcher K7 uľahčí inteligentná technológia

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Mnohí spotrebitelia majú vo svojej domácej výbave aj nejaké to zariadenie z dielne nemeckého Kärcheru. A práve pre nich sa už stalo akýmsi pravidlom to, že každý rok od výrobcu očakávajú nejakú výnimočnú novinku. Ani počas pandémie ich preto nechceli nemeckí vývojári sklamať a tak prichádzajú s prvým vysokotlakovým hobby čističom so smart technológiou.

Vysokotlakový čistič K7 Premium Smart Control je navrhnutý pre efektívne čistenie rôznych povrchov v rámci domácnosti či záhrady. Pre zaistenie správneho tlaku využíva stroj servopohon, ktorý je umiestnený priamo za vodným čerpadlom. Ovládanie má pritom používateľ priamo v rukách, a to prostredníctvom LCD displeja integrovaného do vysokotlakovej pištole Smart Control.

„Tým, že na pištoli samotnej ja ovládam stlačením plus a mínus samotný výkon, tak tým stlačením plus a mínus automaticky sa mi zopne ten servomotor vo vnútri a zreguluje mi tlak samotného vysokotlakového čističa,“ vysvetľuje Gabriel Tkáč, Kärcher Slovakia.

No nemeckí vývojári si pre používateľov vysokotlakového čističa K7 pripravili aj zaujímavú technologickú novinku v podobe mobilnej aplikácie. Tá komunikuje so zariadením prostredníctvom bezdrôtového rozhrania Bluetooth a používateľovi môže uľahčiť prípravu stroja na prácu.

„Po zosnímaní QR kódu sa mi zaregistruje stroj v mobilnom telefóne. Prevedie ma komplet inštaláciou stroja. To znamená, ukáže mi všetky komponenty, ktoré sa v samotnom stroji nachádzajú. Ukáže mi ako ten stroj poskladať a uviesť do prevádzky, napojiť na samotnú vodu a následne s ním pracovať.“

Mobilná aplikácia Kärcher Home & Garden umožní používateľovi si pohodlným a jednoduchým spôsobom navoliť režim na čistenie určitého povrchu alebo objektu. V tejto súvislosti potom používateľa upozorní v prípade, ak je nastavený neprimeraný tlak čistenia pre vybraný povrch.

„Keď čistím bicykel, potrebujeme na to napríklad nízky tlak. Keď čistím auto, potrebujem stredný tlak, dlažba - potrebujem vysoký tlak. Automaticky, pokiaľ si ja v aplikácii samotný tlak nastavím, tak hneď sa mi prenesie do samotného stroja. A v prípade, že ten stroj nastavujem manuálne na vyšší výkon, ihneď má tá aplikácia upozorní na tú skutočnosť, že je potrebné si dať pozor lebo tlak je neprimeraný danému povrchu. Môže dôjsť k jeho poškodeniu.“

Užitočnou funkciou môže byť aj možnosť nastavenia miesta, kde sa stroj najčastejšie používa a skladuje. Vďaka tomu aplikácia striehne na to, či počasie vonku zariadeniu neublíži.

„V prípade, že je nižšia teplota ovzdušia, tak upozorní ma na to, že je potrebné to zariadenie dať do teplejšieho priestoru. Napríklad klesne teplota pod nulu a tam vlastne je vo vnútri voda, ktorá môže poškodiť samotný stroj.“

Vďaka prepojeniu s vysokotlakovým čističom má aplikácia prehľad aj o príslušenstve a môže tak používateľovi poradiť s výberom takého, ktoré je vhodné pre daný povrch, ktorý sa chystá vyčistiť.

„Pokiaľ idem čistiť napríklad auto, veľmi často je použitá rotačná kefa. Pokiaľ nemám vo výbave rotačnú kefu, automaticky mi ju ponúkne, že je potrebné tú rotačnú kefu si dokúpiť. A automaticky sa aj vie spojiť aj s e-shopom, kde si to vie zakúpiť.“

K dispozícii sú navyše aj prehľadné štatistiky čistenia, ktoré môžu do budúcna pomôcť zvýšiť efektivitu práce so strojom a dokonca aj ušetriť vodu.

„Pri práci so strojom ja nastavujem tlak a na konci si viem pozrieť, že 20 percent času som pracoval s nízkym tlakom, 30 percent so stredne vysokým tlakom a 50 percent s najvyšším tlakom. Takže viem si aj tieto štatistiky kontrolovať, že akým spôsobom s tým strojom dokážem pracovať.“

Mobilná aplikácia pritom prináša aj istú dávku zábavy. Používateľ sa totiž môže podeliť s výsledkami svojej práce, či už so svojimi priateľmi alebo rodinou.

„Tak aplikácia mi automaticky ponúkne odfotiť si priamo čistený povrch pred a po očistení. Spojí to v podstate do jednej fotky a je možné to odoslať buď cez sociálne siete, mailom, MMSkou.“

Vysokotlakový čistič K7 Premium Smart Control však nie je jediným zariadením, ktoré si s mobilnou aplikáciou rozumie. Pripojiť sa teda dajú aj ďalší pomocníci z dielne nemeckého výrobcu.

„Už máme dnes pripojený robotický vysávač. K danej aplikácii máme už dnes pripojenú závlahu, ktorú si viem nastavovať pomocou tej danej aplikácie. Takže počet strojov, ktoré budú spolupracovať s aplikáciou sa bude len rozširovať a zároveň pri vysokotlakovom čistení sa bude rozširovať množstvo čistených povrchov alebo preddefinované módy, v ktorých viem pracovať,“ doplňuje Gabriel Tkáč, Kärcher Slovakia.

Vďaka moderným technológiám tak môžu už aj vysokotlakové čističe, spolu s ďalšími strojmi z portfólia Kärcheru, opäť o niečo uľahčiť používateľom prácu, či už v domácnosti alebo na záhrade. No a v blízkej budúcnosti by si možno mohla podobná mobilná aplikácia nájsť svoje uplatnenie dokonca aj v oblasti profesionálnej techniky.