Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 60

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Blíži sa leto a s ním aj vodné športy. Mnohí medzi ne s radosťou zaradili aj jazdu na vodných skútroch. Spaľovacím motorom v tejto oblasti už však zrejme tiež odzváňa. Potvrdzuje to aj elektrický skúter, ktorý dokáže brázdiť vody na jedno nabitie aj niekoľko hodín. Nepochybne je to aj vďaka jeho odľahčeniu modernými materiálmi. No a zaujímavé je na ňom aj to, že zábavu s ním si naraz užije hneď niekoľko nadšencov.

Elektrický vodný skúter Narke GT95 Electrojet sa vďaka svojmu kompozitnému telu, ktoré je vystužené uhlíkovými vláknami, vyznačuje elegantným vzhľadom. Toto elektrické plavidlo má veľkú plošinu a tak môžu vodnú hladinu na ňom naraz brázdiť až traja používatelia. Číslo „95“ v názve odkazuje na výkon motora, ktorý sa môže pochváliť silou 95 koní alebo 71 kW. K dispozícii sú tri režimy jazdy – ekologický, rekreačný a športový. Najvyššia rýchlosť sa pohybuje okolo 70 km / h a vodný skúter s nulovými emisiami poskytne až dve hodiny zábavy na jedno nabitie integrovanej lítium-iónovej batérie. K dispozícii je palubný 7-palcový displej, ktorý zobrazí stav nabitia batérie, prekonanú vzdialenosť, vzdialenosť od prístavu, teplotu vody či upozornenia na hovory z prepojeného smartfónu.

3D tlačiareň Plybot sa od iných spotrebiteľských 3D tlačiarní typu FDM líši v tom, že jej tlačovú hlavu s dýzou držia dve ohybné robotické ramená. Tie nahradili bežne používaný rám, v ktorom sa tlačová hlava pohybuje po koľajniciach a vertikálnych tyčiach. Motorizované robotické ramená v 3D tlačiarni Plybot teda posúvajú dýzu vo vodorovnej rovine, zatiaľ čo sa celá zostava ramien pohybuje zvisle po troch tyčiach. Táto technológia by mala zaistiť efektívnejšiu a tichšiu prevádzku, so schopnosťou 3D tlače objektov až po okraje tlačovej plochy. Jednotka by mala byť kompatibilná so širokou škálou plastov a je schopná prijímať CAD súbory prostredníctvom Wi-Fi siete, cez port USB alebo SD kartu.