Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchly Svet technológií - 63

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V Rýchlom Svete technológií s nami preletíte prehľadom zaujímavých informácií o najnovšom technologickom vývoji a výskume.

Miniatúrny strážny robot Scout sa pohybuje po domácnosti pomocou štyroch nezávisle poháňaných kolies Mecanum, vďaka ktorým sa môže hýbať aj zo strany na stranu a stále smerovať dopredu. Používateľ najprv manuálne zadá trasu pohybu pomocou mobilnej aplikácie a robot potom na tejto trase robí plánované hliadky. Robot Scout je pripojený k domácej Wi-Fi sieti a dokáže tak v reálnom čase prenášať zábery zo svojej Full HD kamery, s nočným videním, priamo do smartfónu používateľa. Robot sa dá ovládať i manuálne a keď nestráži, môže poskytnúť nejakú tú zábavu hravým deťom.

Pod názvom Super Kayak sa ukrýva modulárny nafukovací kajak katamaránového typu. Jeho hlavnú konštrukciu tvoria teda dva dvojplášťové trupy. Sú pritom potiahnuté termoplastickým polyuretánom, ktorý chráni pred prepichnutím a oderom. Trupy sú spojené hliníkovým rámom, na ktorom je sedadlo. Do výbavy patrí skladacie pádlo a prenosné elektrické čerpadlo. Jeho plne nabitá batéria by mala pritom vydržať asi 15 nafúknutí trupov na tlak jedného baru. Po zostavení má Super Kayak rozmery 360 x 94 x 75 centimetrov a jeho maximálne úžitkové zaťaženie je až 100 kilogramov. Po jeho zložení a zabalení do priloženej tašky sa jeho rozmery dokážu zmenšiť na pohodlne prenosných 65 x 50 na 30 centimetrov.

Kalimba je hudobný nástroj, ktorý sa nazýva aj ako africký klavír. Hudobné tóny sa na ňom vytvárajú brnkaním prstov na kovové hroty, pripevnené k drevenej doske nástroja. Nové zariadenie KalimbaGo, ktoré pozostáva z dotykového OLED displeja a je kompatibilné s väčšinou dostupných kalímb, by pritom mohlo uľahčiť proces učenia sa hrania na tento zaujímavý hudobný nástroj. Vďaka Wi-Fi pripojeniu sa dá stiahnuť množstvo populárnych skladieb z cloudovej knižnice. Na displeji zariadenia sú potom noty týchto skladieb zobrazované ako pohybujúce sa LED obdĺžniky. Tie klesajú z hornej časti displeja do dolnej časti, až k danému kovovému hrotu, na ktorý je potrebné prstom zabrnkať.