Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Štýlové gramofóny Songbird si môžete sami vytlačiť a zostaviť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci veľkú časť našej hudobnej spotreby tvoria digitálne nahrávky, predaj vinylov napriek tomu za posledných pár rokov stále stúpa a gramofóny sa vrátili k Hi-Fi zostave v obývacích izbách. No pre domácich majstrov, ktorí hľadajú niečo iné, spoločnosť Frame Theory 3D uviedla súpravu gramofónov, ktoré sa dajú 3D tlačiť a zostaviť.

Britská startup spoločnosť Songbird tvrdí, že jej súprava bola navrhnutá ako nástroj na výučbu základných princípov 3D tlače „a na uľahčenie osvojenia zručností, ktoré potrebujete pri začatí vlastných projektov 3D tlače“. Po 3D vytlačení a zostavení gramofónu budú mať výrobcovia k dispozícii pozoruhodný plne funkčný prehrávač vinylov, ktorý môžu pripojiť k domácemu hi-fi systému.

3D tlačený gramofón Songbird, ktorý si môže používateľ sám vytlačiť a zostaviť.

Každá súprava bude obsahovať podrobný návod na zostavenie a všetky káblové spojenia sú bez spájkovania, čo by malo začiatočníkom uľahčiť prácu na projekte. 3D tlačené komponenty, ako je hlavné telo a kryt motora, sú pripevnené k nosnej konštrukcii z eloxovaného hliníka, ktorá je dodávaná so súpravou. Zostava motora je namontovaná na jednom krídle a rameno na druhom, s vinylovým tanierom v strede.

Súprava Songbird sa dodáva s mosadzným ložiskom na mieru vyrobeným pre platňu, mosadznými vložkami so závitom pre tlačené komponenty a hardvérom z nehrdzavejúcej ocele. Gramofón spočíva na troch nastaviteľných nohách, zatiaľ čo zostava s ramenom ťaží z kombinácie protizávažia ramena so sledovacím závažím. Ako náhle je gramofón zostavený, k Hi-Fi zosilňovaču sa pripája cez RCA výstupy.

3D tlačený gramofón Songbird, ktorý si môže používateľ sám vytlačiť a zostaviť.

Spoločnosť tvrdí, že väčšina domácich 3D tlačiarní by mala byť schopná vyrábať tlačené komponenty potrebné na zostavenie gramofónu Songbird, hoci je nevyhnutný minimálny objem tlačovej plochy 220 x 220 x 50 milimetrov. Ak 3D tlačiareň nevyhovuje alebo ju používateľ doma vôbec nemá, je k dispozícii aj predtlačená súprava na zostavenie.

Súprava pre výrobu gramofónu Songbird je ponúkaná prostredníctvom startup kampane na portáli Kickstarter. Cena sa začína od 135 GP (približne 157 EUR) za súpravu Maker Kit alebo 212 GP (asi 246 EUR) za predtlačenú súpravu Printed Kit. Ak všetko pôjde podľa očakávaní, odhaduje sa, že preprava sa začne v októbri.

3D tlačený gramofón Songbird, ktorý si môže používateľ sám vytlačiť a zostaviť.