Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kuchynský kamerový systém „dohliada“ na varenie a hovorí, čo treba robiť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dodržiavanie postupu podľa receptu sa môže javiť ako dosť spoľahlivé, no problém je, že väčšina receptov nedokáže zistiť, či pri varení nerobíte niečo zle. Pomôcť by však mohla nová technológia s názvom Cooksy, ktorá sleduje varnú dosku používateľa počas prípravy jedál.

Hardvérová časť systému Cooksy sa skladá z modulu smerujúceho nadol, ktorý je umiestnený nad varnou doskou, napríklad na digestore. Tento modul obsahuje optickú aj termovíznu kameru. Softvérová časť systému obsahuje bezplatnú sprievodnú aplikáciu pre operačné systémy Android a iOS, ktorá komunikuje s kamerovým modulom aj s cloudovým serverom online.

Kuchynský kamerový systém Cooksy.

Používatelia si môžu v aplikácii zvoliť medzi rôznymi receptami, ktoré vytvorili buď kuchári, ktorých oslovil výrobca, alebo iní používatelia Cooksy. Tieto recepty majú formu videí, ktoré poskytujú vizuálne podrobné pokyny. Dôležité však je, že horná kamera sleduje, či používatelia pridali a odobrali správne ingrediencie v správnom čase, tiež že tieto ingrediencie sa varia pri správnych teplotách.

Ak je hrniec alebo panvica príliš horúca alebo príliš studená, používateľ je o tom informovaný prostredníctvom aplikácie. Keď je teplota správna, aplikácia poslúži ako časovač a upozorňuje používateľa, kedy nastane čas vykonať ďalší krok z receptu. Ako bonus môžu používatelia sledovať v reálnom čase zábery z kamerového modulu v aplikácii, takže môžu sledovať varnú dosku bez toho, aby museli zostať v kuchyni.

Kuchynský kamerový systém Cooksy.

Alternatívne možno systém Cooksy použiť aj na vytváranie receptov. V takom prípade integrovaná kamera vizuálne zaznamená, ktoré prísady sa pridávajú a odoberajú, a v akom poradí. Systém pritom sleduje časy a teploty varenia. Používatelia môžu tieto videorecepty následne upraviť, prípadne ich uložiť a zdieľať.

Systém Cooksy je v súčasnosti predmetom startup kampane na portáli Indiegogo, kde sa dá získať od 389 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je 649 dolárov. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v novembri 2021.

Kuchynský kamerový systém Cooksy.